Šupini SDP-ovci će za EU parlament podržati Piculu, Borzan i kandidata iz Tisnog, a HDZ-ovci još ne razmišljaju o tome

Županijski odbor SDP-a Šibensko-kninske županije danas će raspravljati o kandidatima koje će podržati na izborima za EU parlament u svibnju sljedeće godine.

– Podržat ćemo ljude koji su svojim dosadašnjim radom u Europskoj uniji opravdali povjerenje koje im je bilo iskazano na prošlim izborima – rekao nam je kratko predsjednik županijskog SDP-a Joško Šupe.

Kako neslužbeno doznajemo u stranci, dat će povjerenje kandidaturama Tonina Picule i Biljane Borzan koji su se već iskazali u radu u europskom parlamentu. Stranački kuloari bruje i o tome da će Županijski odbor podržati nekoga s lokalne razine, a riječ je o Karlu Klarinu, predsjedniku tišnjanske organizacije SDP-a.

– Ako bude neko dobro lokalno rješenje, sigurno ćemo ga podržati – kazao je Šupe, ali nam nije htio potvrditi hoće li dati podršku Klarinu.

S druge strane, u županijskom HDZ-u još nisu razmišljali o kandidatima, a šef te organizacije, Nediljko Dujić nam je pojasnio kako je taj slučaj u ingerenciji predsjednika stranke.

– Nema smisla o tome razgovarati kada je do EU izbora još osam mjeseci. Ako se bude tražilo od nas da nekoga predložimo, sigurno ćemo dati najkvalitetnije ljude – poručio je Dujić.

Podsjetimo, na izborima 2014. godine iz tadašnje Kukuriku koalicije danas su u parlamentu svih Europljana SDP-ovci Tonino Picula, Biljana Borzan, IDS-ovac Ivan Jakovčić i HNS-ovac Jozo Radoš. Orah je, također, tada dobio jedan mandat, i to Mirela Holy koju je zamijenio Davor Škrlec.

HDZ je, pod vodstvom bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka, okupio šaroliku koaliciju i dobio šest mandata. U EU parlament su ušli sadašnji premijer Andrej Plenković koji je dobio najviše preferencijalnih glasova od HDZ-ovaca, među kojima su još prošli Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. Najviše glasova dobila je, pak, Ruža Tomašić, tada članica HSP-a AS, a Hrvatsku u Europi predstavlja i Marijana Petir, u međuvremenu izbačena iz HSS-a.

Inače, mnogi političari bi se voljeli naći na listi za EU parlament zbog velikih beneficija, vlastitog ureda zastupnika u Bruxellesu i nemale plaće koja je veća od šest tisuća eura.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.