Suradnja Veleučilišta i NP Krka: ‘Cilj je povećati znanje turističkih vodiča’

Veleučilište u Šibeniku i Nacionalni park ‘Krka’ organiziraju stručno osposobljavanje turističkih vodiča za vođenje na prostoru parka. Svaki turistički vodič, da bi mogao voditi u zaštićenim područjima Republike Hrvatske, mora za to imati posebno položen stručni ispit.

– NP ‘Krka’ zaštićeno je područje osobitih prirodnih vrijednosti i bogate kulturno-povijesne baštine, a njihovo zajedništvo je ono što Krku čini posebnom i privlačnom. Upravo jedinstvo prirode i povijesti, te druge tradicije života uz rijeku, nastojimo prenijeti posjetiteljima Parka preko vodiča interpretatora koji djeluju u našoj ustanovi. Specifična znanja o Krki koja posjeduju naši vodiči zasnivaju se na stalnom usavršavanju i želji za prenošenjem doživljaja. Vodiči NP ‘Krka’ pružaju potporu drugim lokalnim vodičima s kojima i surađuju na raznim projektima. Posao vodiča obavlja se na otvorenom prostoru i jedinstvenim lokalitetima, a trenutno zapošljavamo 14 vodiča koji uslugu vođenja pružaju na pet svjetskih jezika. Turistički vodiči s položenim stručnim ispitom, nakon završetka ispita na Veleučilištu moraju ishoditi dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike i koncesijsko odobrenje NP ‘Krka’ – istaknula je Nella Slavica, ravnateljica NP ‘Krka’

Prvi seminar bit će održan od 25. do 29. ožujka, a do kraja godine bit će organizirana još tri seminara.

Presica turistički vodiči 020

– Taj program je rezultat dugogodišnje suradnje između VUŠ-a i NP ‘ Krka s obzirom da Veleučilište ima iskustva u provođenju edukativnih programa i osposobljavanju turističkih vodiča. Cilj je povećati znanje vodiča koji vode grupe u NP ‘Krka’ kako bi turisti i gosti bili informirani o svim elementima ponude. Završetkom tečaja polaznici će steći uvjerenje o usavršavanju za poslove turističkog vodiča u NP ‘Krka’- naglasio je Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Natječaj je objavljen u utorak na stanicama Veleučilišta, a cijena tečaja je 1.700 kuna s tim da će, svi oni koji su prethodno položili seminar za turističkog vodiča za područje Šibensko-kninske županije, dobiti deset posto popusta.

– Tečaj će biti održana u dva dijela, jedan na Veleučilištu, drugi u samom Nacionalnom parku, a u navedenu cijenu uključena su predavanja, terenska nastava, prijevoz do NP-a i nekakvo jelo, zatim pomoćni materijali i ispiti. Program je namijenjen u prvom redu turističkim vodičima četiriju dalmatinskih županija, ali daje mogućnost polaganja i ostalim turističkim vodičima iz udaljenijih krajeva Hrvatske. Seminar je osmišljen tako da polaznika usavrši u područjima prirodne i kulturno-povijesne baštine NP ‘Krka’ s ciljem prezentacije takvih znanja organiziranim turističkim grupama. Obilježja programa seminara predstavljaju nadogradnju dosadašnjeg programa usavršavanja za poslove turističkog vodiča za područje Šibensko-kninske županije jer se polaznika dodatno educira u području zaštite rijetke flore i faune i važnih kulturnih i povijesnih lokaliteta – zaključila je Jasmina Sladoljev, voditeljica programa za osposobljavanje turističkih vodiča.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.