Ne dovodite sebe ni druge u opasnost

Sutra počinje akcija ‘Mir i dobro’: Pridržavajte se uputa policije

Ilustracija

Akcija ‘Mir i dobro’ Ministarstva unutarnjih poslova provodit će se i ove godine od 13. prosinca do 8. siječnja s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i  opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

– U ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana. Posebno apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno inprovizirajućih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice – poručuju iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, upozoravaju građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu.

– Upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama  Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koji, između ostaloga propisuje da pirotehnička sredstva namijenjena za vanjsku uporabu na otvorenim prostorima, kategorije F2 u koje spadaju petarde, žabice, manje rakete i drugi slični proizvodi, i kategorije F3, u koje spadaju rakete, fontane, vodopadi, petarde s bljeskom i drugi slični proizvodi, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18. godina – kažu iz PU.

 

 Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18. godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Pirotehnička sredstva kategorije F2,F3,T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4,P1,P2,T1 i T2 za osobne potrebe.

Pirotehnička sredstva moraju biti označena vidljivom, čitljivom i neizbrisivom oznakom na hrvatskom jeziku koja sadrži naziv i vrstu pirotehničkog sredstva, kategoriju pirotehničkog sredstva, broj komada u jediničnom pakiranju, upute za sigurnu uporabu i uništavanje, registracijski  broj pirotehničkog sredstva koji se temelji na jedinstvenom brojčanom sustavu i drugo.

– Napominjemo da će tijekom ove akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva će se oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će nadležnom Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku, podnijeti Optužni prijedlog ili Prekršajni nalog – priopćili su.

Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od tisuću do 15 tisuća kuna, a za pravnu osobu od 10 tisuća do 80 tisuća kuna. Osim toga, pored Zakona o eksplozivnim tvarima, nužno je skrenuti pozornost na Zakon o oružju, posebno na provedbu odredbi koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje oružja drugom na uporabu, a posebno u odnosu na djecu.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.