‘Suživot s turizmom’ misao vodilja četverodnevne konferencije u Šibeniku

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku svečano je otvorena prva Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care/Nastavimo s pažnjom koja se održava u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma. Priznati domaći i svjetski stručnjaci, četiri dana, bavit će se važnim pitanjem rastućeg konflikta između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta, osobito onih koji su uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva turizma te uz partnerstvo Grada Šibenika, Hrvatske turističke zajednice i Nacionalnog parka Krka.

Na početku svečanog otvorenja konferencije, prisutnima se obratila Jelena Skorup, organizatorica konferencije, koja je svoj govor započela glavnim pitanjem konferencije ‘Zašto trebamo nastaviti s pažnjom?’

– Turizam je jedna o najbitnijih socijalnih i ekonomskih fenomena zadnjih nekoliko desetljeća i pokazuje znatan rast. Zemlje i zajednice imaju priliku promovirati svoj jedinstveni baštinski identitet, s velikom strašću, upravo preko turizma. U zadnjih nekoliko desetljeća neki gradovi i znamenitosti, posebice oni na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, došli su u opasnost zbog prevelikog broja posjetitelja koji prelaze njihove kapacitete – istaknula je Skorup.

Govor su održali i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, te predstavnik Ministarstva turizma, državni tajnik Tonči Glavina koji su istaknuli kako se hrvatski gradovi sve više susreću s prekomjernim turizmom te je potrebno na vrijeme poduzimati potrebne radnje kako bi se spriječio fenomen prekomjernog turizma.

– Smješten u središnjoj Dalmaciji, u neposrednoj blizini očaravajućih nacionalnih parkova i osebujne povijesno-kulturne baštine, Šibenik je posljednjih godina doživio turistički uzlet, prije svega zahvaljujući održivom pristupu turizmu. Odgovorno postupajući svojim nasljeđem, Šibenik stavlja u fokus očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodnih i kulturnih bogatstava. Vjerujemo i da će ova konferencija iznjedriti nove ideje i ponuditi razmjenu vrijednih iskustava u pogledu očuvanja i valorizacije kulturne baštine – kazao je Burić.

Nakon svečanog otvorenja, uvodno predavanje održala je Yonca Erkan, voditeljica UNESCO-ve službe za menadžment i promociju Svjetske baštine s naglaskom na nove medije, ujedno profesorica na Sveučilištu Kadir Has u Istanbulu. Erkan je članica UNESCO-a i Europa Nostre, a primila je i mnogobrojne svjetske nagrade za svoj rad.

Misao vodilja konferencije Proceed with Care je ‘Suživot s turizmom’, a tijekom cijele konferencije obuhvaćene će biti dvije glavne tematske cjeline. Prva će se baviti strategijama i tehnikama projektiranja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rješenja gdje će se raspravljati i o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definiranje njezine brend arhitekture.

Više o konferenciji možete pronaći na http://proceedwithcare.org.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.