Svečana sjednica Vlade u Kninu: Novim zakonom ispravit ćemo nepravde prema braniteljima

U povodu obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, u Kninu je u tijeku sjednica Vlade Republike Hrvatske. Kako je kazao premijer Andrej Plenković, pola sjednice Vlade bit će posvećeno raznim projektima koji su važni za grad Knin i Šibensko-kninsku županiju, za gospodarski rast, stambeno zbrinjavanje, za razvoj, kao i da će biti potpisano 14 ugovora u vrijednosti preko 110 milijuna kuna.

– To je jasan signal da naša Vlada želi održavati ovakve sjednice ne samo u simboličkom smislu, već želimo da to bude prigoda da one krajeve Hrvatske, koji su ipak deprimirani iz različitih razloga, stavimo visoko na dnevni red te da potičemo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske: Zato je ova poruka Knin jedan ozbiljan signal na tragu provedbe recentno usvojene strategije regionalnog razvoja – kazao je Plenković pred sjednicu Vlade.

Novinari su ga priupitali o Zakon o braniteljima koji će biti izglasan upravo u Kninu. Plenković je odgovorio kako su vrlo studiozno, godinu i pol dana, radili na tom zakonu koji će na jedinstven način objediniti i regulirati prava hrvatskih branitelja.

– Cilj ovog zakona je popuniti određene praznine, a možda i korigirati određene nepravde koje su postojale do sada. Osigurali smo u kvalitetnoj međuresornoj koordinaciji puni konzenzus između Ministarstva branitelja, Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ne idu sve mjere od 2018. jer su neke predviđene za 2019. godinu. Sve analize su pokazale da je ovakav zakon kvalitetan svojim sadržajem, a fiskalno održiv – istaknuo je Plenković.

Odustaje li Vlada od otkupa MOL-ovog udjela u INA-i i prodaje li se više od 25 posto dionica HEP-a, zanimalo je novinare.

– Vlada ne odustaje, a sigurno da je, što se dionica HEP-a tiče, prodaja 25 posto još uvijek jedna od opcija. Ali o tome će Vlada donijeti svoje zaključke – rekao je Plenković.

Plenković nije egzaktno odgovorio na pitanje očekuje li sutra predstavnike Srba na obilježavanju Oluje.

– Koliko znam, SDSS, koji je dio parlamentarne većine, će putem SNV-a dati jednu izjavu koja se odnosi na sjećanja na način na koji oni to vide – zaključio je predsjednik Vlade.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.