TEF je konačno naš! Država i Grad će zajedno osnovati tvrtku i tražiti investitore

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o prihvaćanju projekta stvaranja nove tvrtke ‘Batižele’ na prostoru šibenskog TEF-a te odredila rok od godinu dana za njegovu realizaciju. Tvrtka će raspolagati s 28 hektara vrijednog zemljišta, a vlasnici će zajedno biti Grad Šibenik i država s točno određenim udjelima.

– Nakon 20 godina TEF je riješen problem. Dakle, danas je Vlada poništila svoju odluku iz 1998. godine, a kojom će razna ministarstva i fondovi svoja potraživanja namiriti prodajom vrijednog zemljišta. To sada neće biti slučaj jer ćemo zajednički stvoriti novu tvrtku i ići prema investitorima – nije krio oduševljenje šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Vlada je danas zadužila upravu i Nadzorni odbor TEF-a, Ministarstvo financija te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da u roku od 60 dana usklade konačne iznose državnih potraživanja kako bi se uredila buduća vlasnička struktura.

Nadalje, Ministarstvo državne imovine zaduženo je da s Gradom Šibenikom potpiše sporazum o odabiru i provedbi optimalnog modela aktivacije imovine TEF-a, a koji će nakon provedene podjele s osnivanjem i dokapitalizacije omogućiti povrat ulaganja i države i Grada.

Burić je naglasio kako današnja odluka Vlade ne bi bila moguća bez rješavanja razlučnog prava INA-e od 12,5 milijuna kuna oko čega se podignulo mnogo prašine, posebice u oporbenim redovima.

– INA je imala ekskluzivno pravo na drugačiju poziciju. Svi vjerovnici su se mogli dogovoriti, a oni su imalio pravo to odbiti. Takva situacija je bila prilično opasna i zato smo odlučili prvo riješiti dugovanje INA-e – podsjetio je Burić.

Prostor TEF-a u zapadnom dijelu Šibenika zemljište je površine od oko 274 tisuće četvornih metara na atraktivnoj lokaciji na sjevernom ulazu u Šibenik, neposredno uz more, a kako Vlada piše u svom obrazloženju, on predstavlja jedan od najvažnijih investicijskih potencijala cjelokupne istočne obale Jadrana, a danas se smatra takozvanom brownfield lokacijom.

Sukladno GUP-u grada Šibenika predviđena je prenamjena saniranog prostora u novu namjenu – mješovitu. A i sam gradonačelnik Burić je u više navrata naglašavao kako tamo ne želi zatvoreni resort.

– TEF se morao sagledati kao cjelina i kao jedinstveno prostorno rješenje, što smo napravili urbanističkim natječajem Europan. Urbanisti su, dakle, drugi kamen temeljac nakon pravno-imovinskog rješenja situacije – objasnio je Burić.

Zbog jedinstvene lokacije zemljišta veličine 28 hektara, koje se nalazi uz samu morsku obalu i u neposrednoj blizini centra grada, Grad Šibenik ima namjeru zemljište TEF-a ponuditi potencijalnim investitorima na ulaganje, a modalitete ulaganja potrebno je dodatno regulirati dogovorno između Ministarstva državne imovine i Grada.

Na pitanje kad će konačno bageri na prostor TEF-a, Burić nije imao egzaktan odgovor, ali je dodao da će – brzo. Ipak, zasigurno će trebati još nekoliko sjednica Gradskog vijeća pa gradonačelnik traži politički konsenzus jer je riječ o projektu koji će promijeniti lice Šibenika.

(Goran Pauk, Mario Marotti)

Povijesni trenutak za Šibenik! Grad i država osnivaju tvrtku Batižele umjesto TEF-a, a Plenkovićev potpis riješit će 20-godišnju agoniju

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.