TEF sljedeći tjedan na Vladi: Ministri u Vodicama najavili digitalizaciju osnivanja trgovačkih društava i pojeftinjenje građevinske dozvole

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prijedlog odluke o osnivanju nove tvrtke Batižele, koja će raspolagati s oko 28 hektara vrijednog zemljišta nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, konačno će se naći sljedeći tjedan na Vladi, najavio je danas ministar državne imovine Goran Marić na panelu ‘Pitaj Vladu’ koji se održava u sklopu 23. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Vodicama. Prema prijedlogu šibenske gradske uprave, vlasnici nove tvrtke zajednički će biti Grad i država, a dugovi jednih i drugih bit će pretvoreni u udjele. Podsjetimo, odluku o tome šibensko Gradsko vijeće donijelo je na sjednici 20. lipnja prošle godine.

Na panelu su sudjelovali i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar uprave Lovro Kušćević, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, glavni državni inspektor Andrija Mikulić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Na pitanje koliko država planira ove godine uprihodovati kada je u pitanju državna imovina te postoje li najave novih prodaja državne imovine, ministar Marić istaknuo je kako država radi sve kako bi izašla iz portfelja u kojima je manjinski vlasnik.

– Iz 80 tvrtki ukinut je udio Republike Hrvatske, ali to nije jednostavan proces. Ministarstvo je uprihodovalo više od dvije milijarde kuna u posljednje dvije godine, što generira više od osam milijardi kuna investicija. TEF ide na Vladu sljedeći tjedan, Vojarna Šepurine… Imamo velike projekte, ali Ministarstvo ne može raspolagati nekretninama ako postupak povrata imovine nije riješen –poručio je Marić.

Još jedna bitna stavka za nove poduzetnike  svakako je i najava digitalizacije kada je u pitanju osnivanje jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) i društava s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

– Krajem prošle godine najavili smo digitalizaciju javne uprave, i to ne samo za osnivanje trgovačkih društava digitalnim putem, nego smo od danas omogućili to da preko web stranice Ministarstva pravosuđa možete otvoriti trgovačko društvo. Međutim, to je samo jedan od šest segmenata koji se moraju uklopiti da bi se do rujna pokretanje poslovanja potpuno digitaliziralo – istaknuo je ministar Horvat, najavljujući i financijsko rasterećenje poduzetničkog sektora.

Državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je kakoje integriranje inspekcija u sustav Državnog inspektorata iznimno bitan.

– Iz osam ministarstava 17 inspekcija se spojilo u jedno tijelo. Model ‘svaki tjedan inspektor jedan’ zaboravite, to više neće biti tako. Postoje mehanizmi koji se zovu sankcije, ali u novi Zakon smo uveli da za lakše povrede neće biti sankcija. Ljudi će dobivati upute da nepravilnosti uklone odmah ili u kratkom roku, ali rigoroznih sankcija više nema – izjavio je Mikulić.

Ministar Ćorić poručio je kako se Hrvatska po pitanju energetike usmjerila na JARFA-u, LNG terminal i investicije Hrvatske elektroprivrede, a Energetskom strategijom država jasno dala do znanja da je otvorena za ulaganje u obnovljive izvore energije i ugljike.

Bitna novost najavljena na panelu je i pojeftinjenje građevinske dozvole.

– Jučer su na snagu stupile dvije izmjene zakona koje će olakšati, ubrzati i pojeftiniti njihovo izdavanje. Smanjit ćemo broj procedura s 22 na 10 do 14, ovisno o građevini, tako da nema više šetnje po šalterima. Oni koji će predavati zahtjeve od danas pokazuju ideju i česticu projektantu koji će preko kompjutera voditi cijeli proces, predavati zahtjeve službama i javnopravnim tijelima. Ovaj projekt će nas dići na ‘doing business’ ljestvici, ali nama je bitno da investitori imaju bržu i efikasniju državu – kazao je ministar Štromar.

Lovro Kuščević, ministar uprave, najavio je i revidiranje sustava nagrađivanja službenika, dok je ministrica Žalac govorila o povučenim sredstvima iz EU fondova.

– Zakonom o regionalnom razvoju utvrdili smo da su županijske Razvojne agencije naše ‘produljene ruke’ na terenu i mi smo ih kroz zakon pretvorili u javne ustanove, čime smo ojačali njihov rad i mogućnosti. Što se aplikacija tiče, stigne tri puta više prijava nego što je dostupnih novaca. Hrvatska je, otkako smo ušli u Europsku uniju, 14,4 milijarde kuna u plusu. Protekle dvije godine smo 85 posto ukupne alokacije stavili na natječaj, a do kraja ove godine planiramo do 100 posto – poručila je Žalac.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.