Tesla je mrtav, (pre)živio Odeon!

Puno se bure u javnosti diglo proteklih dana oko kina Tesla koje je proteklog vikenda nastradalo pod naletima bagera. Umjesto starog kina, koje godinama zjapi prazno i koje je godinama u privatnom vlansištvu, niknut će staklena zgrada. Jedan dio prošlosti zasigurno je ‘izbrisan’ tim činom, ali niti dvjestotinjak metara zračne linije u ex. kinu Odeon gradi se, doduše polako, dvorana koja je sve ono što je kino Tesla trebalo biti – središte alternativne kulture Šibenika.

Gradonačelnik Željko Burić kaže kako razumije bujicu emocija koja se uzburkala u vezi stare Tesle, jer je i sam bio dio generacije kad je odlazak u kino bio ‘in’ događaj. Ipak, ta su vremena iza nas… Neumitan je bio mali gradonačelnikov prolog.

– Danas svjedočimo 3D, 4D kino dvoranama u kojima je prikazivanje filma samo jedna od usputnih djelatnosti, vezanih za trgovinu, ugostiteljstvo… Kino dvorane u centru gradova kao samostalne, namjenske ne mogu opstati. Nitko neće financirati niti pokrenuti takav projekt, a kamoli da tu priču drži lokalna samouprava – ističe Burić.

kino odeon

Sedma umjetnost 

Ono što Grad može napraviti, veli, je da jednu od kino dvorana prenamijeni u multifunkcionalnu dvoranu u kojima se njeguje nekomercijalan sadržaj, odnosno film kao umjetnost.

– Tu bi bili određeni filmski festivali, retrospektivni osvrti ili nacionalni tjedni neke kinematografije. U takvim kinodvoranama, koje će u budućnosti biti naš Odeon, njeguje se filmska umjetnost prošlosti i sadašnjosti. I to mi upravo radimo u jednoj od tri šibenske kino-sale, nekadašnjem kinu 20. april – ispričao nam je Burić te nas proveo još nedovršenim objektom u koji je dosad utrošeno oko šest milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture doniralo 3,5 milijuna kuna.

burić mileta rakić

Alternativa se vraća u centar

Kino Odeon će, dakle, postati središte alternativne scene u gradu, u kojem se neće samo prikazivati filmovi, već će tamo i glumci-amateri osmišljavati svoje predstave, glazbenici koncerte…

– Ići će na upravljanje Tvrđavi kulture koja se pokazala dobra u organizaciji takvih vrsta priredbi. U njoj će biti ugostiteljski kutak koji će imati više stil cabareta da bi se u neformalnim trenucima mogle prikazivati stand up komedije i sve ono što je vezano uz urbanu kulturu u centrima gradovima. Dvorana će služiti i kao manja kongresna dvorana, jer nam je cilj uvući zbivanja i događanja u centar grada. Vodice imaju jednu sličnu dvoranu, mislim da se zove Kulturni centar Vodice i to je nešto što Šibeniku nedostaje – govori nam gradonačelnik dok pokazuje utičnicu u zidu. Znak je to, smije se, da su dobar dio posla već napravili…

A napravljeno je pola projekta.

– Dugo traje zato što nema faze u koju smo krenuli, a da nismo imali dodatne probleme. Od nepredviđene statičke sanacije koja je bila teška dva milijuna kuna, do problema sustava odvodnje, odnosno kanalizacije susjedne zgrade, što nije bilo predviđeno. Do odronjavanja i rušenja dijelova susjedne zgrade pa smo morali zaštititi naš objekt. Svašta se tu izdogađalo – iskren je Burić te dodaje da je Odeon sada u pretposljednjoj fazi.

Sve u svemu, nazire se kraj. Do MDF-a sljedeće godine, dakle do ljeta 2019. godine, dvorana bi konačno trebala biti u funkciji. I postati centralno mjesto šibenske kulture…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.