Održana konferencija za medije

Tijelo stradalog pilota pronašli lokalni ribari, helikopteri Kiowa do daljnjega neće letjeti

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec u vojarni u Zemuniku održali su konferenciju za medije na kojoj je objavio detalje pada helikoptera Kiowa.

– Izražavam duboku i iskrenu sućut obitelji poginulog pilota – kazao je ministar Krstičević te dodao kako su časnici već bili kod obitelji.

– Tijekom letačke aktivnosti na prostoru Zablaća i otoka Zlarina u more je, iz zasad neutvrđenog razloga, došlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade –  kazao je Krstičević i dodao da je jedan pilot pronađen, ali je preminuo.

– U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom,  kazao je Krstičević i dodao da je formirao povjerenstvo koje treba utvrditi sve okolnosti nastanka nesreće, piše RTL

– Upoznao sam predsjednicu Republike i predsjednika Vlade s događajem, kazao je Krstičević te dodao da će posjetiti obitelj.

I načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov izrazio je sućut obitelji te dodao da, dok se ne utvrdi uzrok pada, helikopteri Kiowa neće letjeti.

– Traga se za drugim pilotom, let je bio u paru –  kazao je Šundov.

 Foto MORH / T. Brandt

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec kazao je da je u 10.30  sati helikopter krenuo u let u paru.

– U akvatoriju Zablaća helikopter je zasad iz nepoznatog razloga udario u more. Drugi helikopter koji je bio u paru ostao je na mjestu pada i zazvao pomoć od lokalnih ribara i pomoć iz Divulja. Ribari su uspjeli izvući tijelo i dovezli do obale gdje je pokušana reanimacija, no ona nažalost nije bila uspješna – kazao je Križanec. Helikopter je proizveden 2012. godine, a imao je 520 sati naleta.

– Na maloj visini došlo je do udara u more – kazao je Križanec te dodao da se zadaća izvršavala točno onako kako je bilo predviđeno. Prema informacijama koje zasad imaju helikopter se nalazi na dubini od 30 metara i sada se istražuje nalazi li se u njemu tijelo drugog pilota ili će se potraga za njim širiti, kazao je Križanec.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.