Možda bude izabrano najbolje ime

Tko ide na čelo šibenske ‘tvornice novca’? Krku će voditi netko od šest starih kandidata…

Tko će biti ravnatelj Nacionalnog parka Krka nakon što je Upravni sud u Splitu jučer prihvatio tužbu jedne od kandidatkinja, Ljiljane Zmijanović? Sud nije poništio natječaj, nego rješenje o imenovanju Nelle Slavice za ravnateljicu. Prevedeno, to znači da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na čelu s Tomislavom Čorićem mora od šest kandidata koji su u siječnju predali valjanu dokumentaciju ponovno izabrani ‘najboljeg’.

Podsjetimo, javilo se devet kandidata, a šest ih je razgovaralo s posebnim Povjerenstvom nadležnog Ministarstva koje je imenovao ministar Čorić. Najviše prašine tada je podigla prijava Josipe Rimac za čelno mjesto ustanove koja zaradi preko stotinu milijuna kuna i po zaradi je odmah iza Plitvičkih jezera. Naime, pretpostavka je bila da je Rimac, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina, voditeljica kampanje u Karamarkovo doba i državna tajnica u Ministarstvu uprave, preiskusna političarka koja se ne bi javila na neku poziciju da nije sve dogovoreno. Njezin dolazak na čelo najmoćnije ustanove u županiji dobrano bi poremetio političke odnose u županiji.

‘Prvi izbor’

Nadalje, Šibenski portal pisao je u siječnju ove godine kako je ‘prvi izbor’ HDZ-ove županijske organizacije čelu s Nediljkom Dujićem šibenska liječnica i ravnateljica bolnice Sanja Jakelić. Naši sugovornici, dobro upućeni u zbivanja u stranci, uvjeravali su nas kako će upravo ona biti nova šefica Nacionalnog parka, no to se na kraju, na iznenađenje mnogih, nije dogodilo. Postavlja se pitanje je li ona uopće bila prvi izbor, iako je riječ o prilično dobrom kadrovskom rješenju; liječnica koja ima odlično iskustvo s vođenjem velikih sustava poput šibenske bolnice s oko 900 zaposlenih, najviše u Šibensko-kninskoj županiji.

Na natječaj su se javili još i dodatašnji ravnatelj, SDP-ovac Krešimir Šakić, Ljiljana Zmijanović te Željko Domitrović. Njima, pak, nitko nije davao previše šanse…

Naposljetku, odgovornu poziciju dobila je Nella Slavica, bivša ravnateljica Studentskog centra Veleučilišta u Šibeniku, koja je slovila kao drugi Dujićev izbor. Međutim, nije ni zasjela u vruću fotelju, a na površinu isplivavati neugodni detalji. Prvo su je napadali da uopće nije magistar struke, što se u natječaju navodno tražilo pa da je imala i dvije stranačke iskaznice, uz HDZ-ovu i HNS-ovu…

Pobjeda Zmijanovićevih

Izborom Slavice najglasnije je u javnosti bila nezadovoljna Ljiljana Zmijanović, supruga HDZ-ovog gradskog vijećnika Branimira Zmijanovića. Ona je tvrdila je da je riječ o kršenju hrvatskih zakona, a u ožujku je podnijela i tužbu protiv rješenja ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića. Otvorenim pismom obratila se i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, članovima Vlade, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem je istaknula kako joj Dujić, kao dragovoljcu Domovinskog rata, bivšoj rukovodećoj osobi u NP Krka, i doktoru znanosti nije omogućio da vodi šibensko-kninsku ‘tvornicu novca’.

Sve u svemu, NP Krku će voditi netko od šest kandidata koji su prošli natječaj, a ako to ne bude slučaj, bit će ponovljen natječaj. U međuvremenu, mora biti imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog parka Krka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.