Todorić sam sebi ‘posudio’ 842 milijuna kuna, na njegovoj listi i šibenski poduzetnici

Screenshot/YouTube

Ivica Todorić je sam sebi ‘posudio’ 842 milijuna kuna, a na listi tvrtki koje su dobile izdašne pozajmice je još 14 poduzeća, među njima i dvojice šibenskih poduzetnika – Vlade Čovića i Josipa Stojanovića Jollyja.

Građevinskoj firmi Zagreb Montaža  u vlasništvu Vlade Čovića posudio je 65 milijuna kuna, dok je nekretninskoj tvrtki  SK-735 koja je do 2016. bila u vlasništvu Josipa Stojanovića posudio 20 milijuna kuna.

Ukupno je na zajmove zaključno s 2015. otišlo 1,6 milijardi kuna. Umjesto da se ta sredstva prikažu kao pozajmice ona su, pokazala je revizija izvanredne uprave, u Agrokorovim financijskim knjigama prikazane kao gotov novac, piše Tportal.

Najviše novca Todorić je posudio sam sebi, ukupno 842 milijuna kuna. Od toga je 650 milijuna kuna Agrokor pozajmio Todoriću kao privatnoj osobi, dok je 192 milijuna kuna otišlo tvrtki Agrokor Projekti u kojoj je Todorić stopostotni vlasnik.

Tim su bile zavarane rejting agencije poput Moody’sa. U svom izvještaju u veljači ove godine Moody’s je naveo kako Agrokor ima dostatnu likvidnost (gotovog novca) za otplatu dugova koji dospijevaju 2017. i 2018. Analitičari Moody’sa su na osnovu Agrokorovih izvješća mislili da koncern Ivice Todorića ima 2,3 milijarde kuna ‘keša’ dok su kratkoročni dugovi i zajmovi iznosili 2,08 milijardi kuna. U stvarnosti Agrokor je imao samo 573 milijuna kuna gotovine.

Jednoj od najveći građevinskoj firmi Zagreb Montaža  u vlasništvu Vlade Čovića Todorić je posudio 65 milijuna kuna, prenosimo s Tportala. Čović je zajedno s Agrokorom ušao u vlasništvo posrnulog Dalekovoda, a investirao je i u IGH-a. Najveće poslove Zagreb Montaža radi u Njemačkoj.

Nekretninskoj tvrtki SK-735 Agrokor je posudio 20 milijuna kuna. Sve do 2016. vlasnik joj je bio šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly, a onda ju je preuzeo Konzum i sad je pod upravom Ante Ramljaka.

Ostatak članka možete pročitati ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.