Tradicija se nakon 40 godina vratila u Šibenik. Pravoslavni vjernici u Varoši zapalili badnjak

Nakon večernje službe koju je u Sabornoj crkvi uspenja Bogorodice služio episkop dalmatinski G. Nikodim, vjernici pravoslavne vjere proslavili su Badnjak u Šibeniku uz paljenja drva na otvorenom. Vjernici su se okupili u Varoši u dvorištu crkve sv. Spasa, a običaj je to koji se u grad vratio nakon 40 godina.

Episkop dalmatinski Nikodim Kosović kazao je kako je riječ o običaju iz zaleđa, točnije iz  Bukovice, koji većina pravoslavnih vjernika u Šibeniku ne pamti.

– Služio sam u manastiru Krka i tamošnje običaje poznajem bolje. Kako sam i rekao vjernicima večeras, tamo se tri puta prolazi oko vatre, a onda se polaže badnjak na vatru -kazao je.

Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Episkop je istaknuo kako je ovo jedan od najvećih praznika za svakog čovjeka dobre volje, a vjernike je pozvao da žive u ljubavi i miru sa svima uz pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi!ba

Lazar Knežić kazao je da je zadnje paljenje Badnjaka koje on pamti bilo prije četrdesetak godina.

–  Badnjak se prije palio na otvorenome i sjećam se da smo ga jedno vrijeme palili ispred crkve sv. Dimitirija. Običaj se vratio i to je dobro. Božić je inače vrijeme kad se okuplja obitelj i rodbina koja živi daleko, to je naša tradicija i jedan od najvećih naših blagdana. Naši stariji su to poštivali, a mi smo tu da ih naslijedimo – kazao nam je Lazar Knežić.

ba2

ba6

ba4

ba3

ba5

ba7

Nakon ceremonije, druženje je nastavljeno uz kolače i kuhano vino u prostorijama u Varoši.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.