Treće suđenje Horvatinčiću i pravna trakavica duga sedam godina! Poduzetnik se ne osjeća krivim, a obrana ide opet na sinkopu

Treće suđenje Tomi Horvatničiću počelo je danas na Općinskom sudu u Šibeniku, a za smrt supružnika Salpietro na čiju je jedrilicu naletio u primoštenskom akvatoriju 2011. godine, zagrebački poduzetnik se ne osjeća krivim. Sudac Ivan Jurišić, koji predsjeda novim sudskim vijećem, odlučio je nakon uvodnih riječi tužiteljstva i obrane da će se ponovno saslušati svjedoci Boris Seljanovski iz Lučke kapetanije te očevici Klaus Fuchs te Anica Dilber, a rasprava je odgođena za 7. studenoga ove godine.

Sudac Jurišić je prvo pročitao odluku o uskraćivanju zahtjeva odvjetnika Horvatinčića, Veljka Miljevića i Branka Baice, a koji su tražili njegovo izuzeće radi jer je sudjelovao u istražnom procesu.

Općinska državna odvjetnica Irena Senečić u svojoj uvodnoj riječi istaknula je kako će dokazati da je Horvatinčić kriv za ubojstvo iz neizravne namjere.

– Njegova obrana je neprihvatljiva i u suprotnostima s iskazima svjedoka s kojima je kontaktirao neposredno nakon nesreće. Nesporno je da se prilikom prometovanja gliserom Horvatinčić ponašao u, najmanju ruku, bezobzirno, a posljedica toga je velika tragedija i smrt dvoje ljudi. Protivimo se iskazu pomorskog vještaka Ratka Marinovića i mišljenju Pomorskog instituta u Rijeci – rekla je Senečić te zatražila da se ti dokazi izuzmu.

Branitelj Baica, s druge strane, rekao je kako će u potpunosti dokazati da je Horvatinčić nevin i da ne postoje dokazi koji ga okrivlju za ono što mu tužiteljstvo stavlja na teret.

– To će potvrditi svjedoci Fuchs i Dilber, kao i vještaci. Skica koju je sastavio moj branjenik sa Seljanovskim odmah nakon nesreće je nezakonita jer su grubo narušena ustavna i osnovna prava optuženika. Tim više što je na ‘toj’ skici intervenirano na više mjesta pa nije vjerodostojna. Obrana će inzistirati na izvođenju dokaza svih svjedoka pa i kapetana Marinovića koji je odlukom Sudskog vijeća utvrđen sudskim vještakom. On je dugogodišnji vještak s preko tisuću vještačenja. Što se tiče Pomorskog insituta u Rijeci, apsurdno je od optužbe da se izuzme jer su objektivni i napravljeni na temelju radarskih snimaka – naglasio je Baica.

Obrana će, nadalje, inzistirati na saslušanju vještaka s Brodarskog instituta u Zagrebu, kao i na saslušanju medicinskih vještaka. Bitno je, ustvrdio je Baica, naglasiti da je vještačanje Colmara pokazalo da je sjecište brodova bilo ispred njih, dok je pomorski vještak rekao da je to bilo po krmi, što implicira da su oboje morali krenuti u manevar izbjegavanja.

Tužiteljstvo je također zatražilo svjedočenje sudske vještakinje za njemački jezik Jelene Rajčić jer je svjedok Fuchs tvrdio kako je bilo razlika u prijevodu, ali se obrana tome usprotivila budući da je ona samo ‘tehničko sredstvo’.

Miljević je novo saslušanje svjedoka Seljanovskog nazvao mudrom odlukom, a jedan od stupova obrane Horvatinčića i dalje će biti sinkopa.

Podsjetimo, Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila je Horvatničića na sudu Šibeniku prihvativši kao obranu sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti. Vijeće zadarskog Županijskog suda u svibnju je, pak, poništilo oslobađaju presudu i naredilo novo suđenje. Utvrdili su kako je sutkinja Šupe bitno povrijedila kazneni postupak uzevši sinkopu kao razlog oslobađanja. Maja Šupe je bila predsjednica sudskog vijeća i u prvom postupku kada je Horvatinčić osuđen 2015. godine osuđen uvjetno na 20 mjeseci zatvora.

(Fotografija: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.