Treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću: Obrana pokušava dokazati sinkopu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na šibenskom sudu danas je održano ročište trećeg po redu suđenja Tomi Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je u kolovozu 2011. u naletu njegova glisera poginuo talijanski bračni par Francesco Salpietro i Mariella Patelli.

Vještakinja neurolog Vesna Šenić ostala je pri ranijem vještačenju. Ona ne može ni tvrditi ni opovrgnuti sinkopu.

– Mogućnost je postojala, a da li je bila ili nije, to ne mogu potvrditi niti demantirati, kazala je vještakinja.

Nesreća se dogodila 16. kolovoza 2011., prvi neurološki pregled nad Horvatinčićem je obavljen 29 rujna 2011., a vegetativno testiranje u laboratoriju na vazovagalnu sinkopu obavljeno je 26. listopada 2011. i tada se ona prvi put spominje u njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

– U načelu su svi isti dokazi koje smo i do sada predlagali samo da se ponovno izvedu pred novim vijećem. Predali smo i novu medicinsku dokumentaciju koja je nastala od zadnje rasprave i koja u načelu potvrđuje ono što su vještaci rekli; da te degenerativne promjene nisu nastale preko noći nakon nezgode, nego da one postoje destljećima i da se samo svake godine pogoršavaju, rekao je Branko Baica, Horvatinčićev branitelj.

Još dvoje vještaka također je ostalo pri ranijim vještačenjima. Na današnjem ročištu nije se pojavio svjedok nesreće Klaus Fuchs.

– Tražili smo ponovno svjedočenje svjedoka Fuchsa zato što je on jedan od rijetkih očevidaca koji je bio prvi na licu mjesta nakon onoga što se dešavalo. Njemu su sve okolnosti dobro poznate, o stanju optuženika, o stanju mjesta nezgode kad se to sve desilo i on je prvi i de facto, pored svjedokinje Đerđa, jedini bio tamo, rekao je Baica.

Horvatinčić je po izlasku iz zgrade suda ponovno izrazio sućut obitelji poginulog para.

– Meni je jako žao što se ovo suđenje vodi već osmu godinu. Bio bi sretan da se to završilo što prije, ne zbog mene i moje krivnje, vi znate da sam ja bio na dvije teške operacije i da nikad zbog mene nije bilo prolongirano suđenje ili da smo moji branitelji i ja zavlačili. Uvijek kažem da mi je jako žao za ovu nesreću i da neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih. Ja sam spreman pomoći toj obitelji dok sam živ. Javni linč protiv mene traje. Ali, ne može ulica suditi. Tu su sudski spisi, sudsko vijeće, ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe i na toj liniji ostajem, kazao je nakon ročišta Horvatinčić.

Naslovna fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.