Tri hrvatska eurozastupnika protiv interesa hrvatskih ribara

Davor Škrlec, Jozo Radoš i Ivan Jakovčić nisu podržali ograničenje o visini mreža u tehničkim mjerama koje je Europski parlament usvojio.

Naime, otkako je Hrvatska ušla u EU, zajedno sa Slovenijom i Italijom želi poništiti vrlo restriktivne odredbe za korištenje mreža kružnih plivarica.

To su velike mreže koje je EU ograničio kako ne bi uništavale morsko dno. Hrvatska godinama lobira i napravila je studije koje dokazuju da ne uništavaju dno i da je uredba o visini mreža neprimjenjiva u plitkom Jadranu. Hrvatska je kroz amandman eurozastupnice Ruže Tomašić uspjela u ponedjeljak skinuti ključno ograničenje o visini mreža u tehničkim mjerama koje je Parlament usvojio. Još sve treba proći i Vijeće te Komisiju, pišu 24sata.

Ivan Birkić, predsjednik ceha ribara pri HGK, zahvalio se Ruži Tomašić koja je najviše doprinijela usvajanju amandmana, a kaže da mu nije jasno zašto trojica zastupnika nisu glasovala za tako važnu odredbu.

– To nije neki privatni interes, nego hrvatski gospodarski interes. S postojećim odredbama teško je uopće raditi na pola Jadrana i direktno je ugroženo do 2000 radnih mjesta, a indirektno još od 18 do 20 tisuća. Napravili smo važan prvi korak – kaže Birkić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (HDZ) priopćio je da mu je drago što su plivarice dopuštene i da mu je žao što tri zastupnika nisu shvatila koliko je to važno ribarima. No sva trojica imaju slično opravdanje – nije da nisu htjeli podržati amandman, ali nisu podržali cijelo izvješće čiji je amandman dio.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.