Tri tvrtke žele iskopati Poljanu, ali projekt staje na dva mjeseca zbog jedne žalbe

Tri tvrtke javile su se na natječaj za izgradnju podzemne garaže na Poljani, a riječ je o poduzećima Lavčević, ING-GRAD i Pomgrad. Zagrebačka tvrtka Tehnika, umjesto ponude za gradnju garaže, poslala je žalbu jer smatraju da natječaj nije dobro napravljen, doznajemo u šibenskoj gradskoj upravi.

Iz dokumentacije je vidljivo kako je najpovoljniju ponudu za gradnju podzemne garaže s tri etaže i pripadajućeg gradskog trga dao konzorcij na čelu s Lavčevićem. Cijena koju je Gradski parking postavio bila je 50,4 milijuna kuna, a oni bi Poljanu iskopali i sagradili za nešto manje od 48 milijuna kuna.

Drugi najpovoljniji bio je ING-GRAD koji je dao ponudu 49,7 milijuna kuna, dok bi Pomgrad Poljanu sve obavio za 59 milijuna kuna.

Ponude su otvorene jučer, a rok za žalbe je 10 dana. Ipak, zagrebačko poduzeće Tehnika već je poslalo žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave zbog, prema njihovim tvrdnjama, nedovoljno pojašnjene procedure.

– Imali smo oko 80 ili 90 upita za pojašnjenje natječaja. Tehnika je već zahtijevala da im objasnimo pojedine stavke. Naime, sporna je bila stavka na kojoj je projektant inzistirao, a to je da se ponudi i stavka, ali i njezina alternativa. To je zagrebačko poduzeće iskoristilo kako bi se žalilo. Vjerojatno nisu mogli, ili imali vremena srediti cijelu dokumentaciju, a žalba je jeftina. Samo pet tisuća kuna. Tako su dobili dva mjeseca jer se nadaju da će Državna komisija natječaj poništiti i sve vratiti na početak – objasnio je pročelnik za financije Slobodan Tolić.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao nam je kratko kako je natječaj dokaz da Poljana ide dalje i da će gradnja početi vjerojatno do kraja ove godine.

– Mi smo u proceduri odabira najpovoljnjijeg partnera jer je natječaj raspisan po kriteriju najjeftinije ponude. Kako god, u svoj toj cijeloj proceduri, za očekivati je da će krenuti radovi čim zadovoljimo pravne uvjete – poručio je Burić.

Projekt Poljane uključuje podzemnu garažu na tri etaže s 256 parkirnih mjesta i punionicom za električne automobile, podsjetio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

– Bit će uređen okoliš knjižnice s vidikovcem, a na Poljani će biti i vodeni sat. Dodatno će biti proširena prometnica oko Poljane, a bit će postavljeni i novi semafori. Ulaz je s Ulice kralja Zvonimira, a cijela Poljana obuhvatit će i dodatne zaštite protiv oborinskih i slivnih voda – zaključio je Mileta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.