Tučom oštećeno grožđe na području županije treba zaštititi od sive plijesni

Proteklog vikenda na različitim lokalitetima na području Šibensko-kninske županije uz kišu je pala i tuča. Vinova loza je u fenofazi intenzivnog nakupljanja šećera, odnosno dozrijevanja, a do očekivane berbe trebalo bi proći još više od mjesec dana.

Prema prognostičkim modelima za vikend se očekuje značajnija promjena vremena sa oborinama i padom temperature.Navedene vremenske prilike pogoduju razvoju uzročnika sive plijesni (Botrytis cinerea) na grožđu koje je oštećeno od tuče.

– Kako bi se spriječilo širenje bolesti i propadanje grozdova preporuča se tijekom ovog tjedna, prije najavljenih oborina u zoni grožđa provesti tretiranje jednim od pripravaka, a odbir prilagoditi planiranom terminu berbe i karenci. Pripravci koji na vinskim sortama imaju karencu 21 dan su Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Geoxe, Scala,  karenca 14 dana Luna Privilege, ili pripravci sa karencom od 28 dana Cantus, Pyrus 400 SC. Pripravke koristite prema uputama proizvođača, savjetuje Gordana Kožarić-Silov iz Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Skupljanje ambalažnog otpada SZB bit će provedeno 19. rujna u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10 do 11.30 i u Drnišu lokalitet Cecela (Dalmacija vino) od 13 do 15 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.