Turistički vodiči šetnjom kroz grad ukazali na neravnopravan položaj u kojem se nalaze

Ilustracija

Međunarodni dan turističkih vodiča članovi Udruge turističkih vodiča Mihovil iz Šibenika obilježili su šetnjom od kazališta do katedrale sv. Jakova. Šetnjom su htjeli upoznati javnost  sa svojim radom, ali i upozoriti na neravnopravan položaj u kojem se nalaze i nimalo lojalnu konkurenciju koju im predstavljaju strani vodiči koji dolaze iz Europske unije.

Kao gorući problem istaknuli su činjenicu što stranci mogu dolaziti u Hrvatsku s grupama i voditi ih gdje hoće, dok  s druge strane naši moraju za svaku lokaciju polagati stručni ispit.

Ranijih godina Međunarodni dan vodiča obilježavali su besplatnim vođenjem sugrađana po gradu, no ove godine su zajedno s kolegama iz Splita, Zadra, Dubrovnika i Sinja htjeli ukazati na neravnopravni položaj u kojem se nalaze u odnosu na strane kolege.

– Ne bih ovo nazvali prosvjedom jer su sredinom veljače pokrenuti razgovori s ministrom turizma, Garijem Cappellijem, o našem problemu, a osnovana je i radna skupina koja će se s ministrom sastati opet u petak, kazala je Tina Biluš, predsjednica Udruge Mihovil i istaknula da u ovom trenutku imaju pozitivne reakcije iz ministarstva  i konkretno nemaju radi čega prosvjedovat.

Svjesni su da žive u EU i da je tržište rada otvoreno, te ističu da strance ne žele maknuti, već samo žele jednaka prava.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.