U Mandalini više nema Prgina: Novi koncesionar brodogradilišta stavio svoju ploču

Slovenska tvrtka Iskra brodogradilište postavila je novu ploču sa svojim imenom na glavnu portu ‘Prginovog’ NCP-a, a nakon što su postali novi koncesionar pomorskog dobra koje je koristilo NCP Remontno brodogradilište Šibenik skoro 20 godina nad kojim je, u međuvremenu, bio pokrenut stečaj.

Koncesiju je, podsjetimo, Slovenicima dodijelila hrvatska Vlada krajem siječnja uz uvjet da u roku od najkasnije 90 dana uplate kunsku proturvijednost od 300 tisuća eura. Također, uvjet im je i da u roku od 90 dana Ministarstvu mora prometa i infrastrukture moraju dostaviti ovjerenu zadužnicu u iznosu od 1.311.016 kuna, što predstavlja iznos od dvije godišnje naknade za stalni dio koncesijske naknade, a instrument je osiguranja naplate koncesije. Time osiguravaju da će pomorsko dobro u Mandalini moći koristiti do 24. listopada 2034. godine.

Iskra brodogradilište 1 d.o.o. novoosnovano je trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu ISKRA d.d.  dioničkog društva registriranog u Republici Sloveniji, sa sjedištem u Ljubljani

Kako je nakon odluke Vlade bilo priopćeno iz NCP-a Iskra d.d., Grupa Iskra vodeći je regionalni globalno prisutan ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda, s dugogodišnjom tradicijom još od 1946. godine te je najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Proizvodi proizvode iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi  usluge s područja galvaniziranja te upravljanje i održavanje objekata.

Grupa Iskra u 100-postotnom je vlasništvu obitelji Šešok, a Dušan Šešok bivši je Peterleov ministar financija i Drnovšekov ministar graditeljstva i industrije. Danas gripa zapošljava više od 1.200 radnika, a temeljni kapital je veći od 28 milijuna eura.

Najavili su i da će nastaviti i dovršiti sve započete poslove koje je ugovorio NCP te će dodatno razvijati brodograđevnu i remontnu djelatnost, uvoditi nove tehnologije pri tome primjenjujući najbolja iskustva industrijskog managmenta.

(FOTO Facebook)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.