U moru informacija u vezi Kolinde ispod radara je prošla jedna vrlo važna. Marić pokreće konačno rješenje TEF-a

U moru informacija koje su ovih dana izišle u vezi predsjedničinog trodnevnog boravka u Šibeniku, jedna, vrlo važna, prošla je ispod radara i nije bio dovoljno naglašen njezin značaj. Naime, ministar državne imovine Goran Marić krenuo je u konačno rješenje TEF-a te naglasio, prilikom dodjele Minerske Županiji šibensko-kninskoj, da će do kraja godine projekt TEF-a zaživjeti na svojih tristotinjak hektara kao jedan od najvažnijih projekata koji će promijeniti budućnost Šibenika.

– Projekt Minerska i TEF bit će takvi da Šibenik više nikad neće biti isti. Jutros smo napravili hodogram aktivnosti i već sam četvrti sastanak obavio sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem. U hodu otklanjamo prepreke za realizaciju projekta s rokovima – kazao nam je jučer nakon potpisa ugovora o Minerskoj ministar Marić.

Priču nam je dodatno pojasnio i gradonačelnik Burić koji je dodao da se, de facto, čeka odluka Vlade o TEF-u nakon koje će ići jedna ili dvije izvanredne sjednice Gradskog vijeća, a koje će se baviti isključivo tim problemom.

– Najavljivao sam ovakav scenarij nakon kojega se otvara put za dovođenje investitora na TEF. Odluku Vlade nastojimo dobiti do ljetne stanke. Također, do tada namjeravamo odraditi i te sjednice Gradskog vijeća. Sva ostala procedura bila bi pokrenuta od jeseni, a zaključak bi bio da u ovoj godini dovedemo priču do kraja – rekao nam je Burić.

Osnova priče oko TEF-a, najjednostavnijim rječnikom, je pretvaranje dugovanja bivše tvornice u dionice, odnosno da država i Grad Šibenik zajednički budu suvlasnici firme, a time i vrlo vrijednog prostora na rubu grada.

– Tim povijesnim činom bila bi završena 20-godišnja zavrzlama. Od tog trenutka doslovno dolazi nova šibenska budućnost, uz Minersku, Zablaće, Podsolarsko i sve što se događa u gradskoj jezgri – optimistično će Burić koji ne zaboravlja svoj životni projekt, osnivanje šibenskog sveučilišta.

Podsjetimo, TEF je problem koji već dvadesetak godina muči sve šibenske gradske uprave. Bivša SDP-ova vlast pokušala je tu pravnu zavrzlamu riješiti kroz predstečajnu nagodbu, no Burić je to ukinuo. On se dogovorio s INA-om koja je imala razlučno pravo na TEF-u te ih je isplatio s bitno manjim iznosom od onoga koji su oni potraživali.

Osnivanjem Ministarstva državne imovine i prenošenjem problema državne imovine s agencije na ministarstvo, čin koji je jučer pozdravila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, intenziviralo se rješavanje TEF-a. Ministar Marić je prije otprilike godinu dana TEF najavio kao projekt svog mandata i nerijetko je u Šibeniku kako bi problem riješio. Toj činjenici u prilog idu i jučerašnje Marićeve izjave kako će možda i najatraktivniji teren uz more na cijelom Mediteranu uskoro mijenjati lice Šibenika.

Burić je nedavno na prostor bivše prljave tvornice ferolegura doveo mlade arhitekte iz cijelog svijeta, koji su zamislili taj prostor, ne kao ekskluzivni zatvoreni resort, već kao još jedan gradski kvart. Kad su već došli arhitekti, možda će ubrzo šibenski gradonačelnik u Crnicu dovesti i bagere…

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.