U Nacionalnom parku ‘Krka’ pokušat će obnoviti raznoliku kamenjarsku vegetaciju

U Nacionalnom parku ‘Krka’ provodi se projekt obnove kamenjarskih travnjaka kontroliranim paljenjem na kojem Javna ustanova NP ‘Krka’ surađuje s Hrvatskim botaničkim društvom. Projekt je počeo 2015. godine, a ovih dana obavlja se jesensko praćenje vegetacije na plohama odabranim za provedbu modela obnove kamenjarskih travnjaka. Obje su plohe odabrane u suradnji s vlasnicima zemljišta, prva površine 900 četvornih metara, a druga od 800 kvadrata.

Naime, proteklih desetljeća na području NP ‘Krka’ nastale su velike promjene u socioekonomskoj i populacijskoj strukturi stanovništva, koje su rezultirale velikim promjenama u korištenju prostora na području Parka. Te su promjene dovele i do promjena u sastavu biljnih vrsta i strukturi biljnog pokrova. Pašnjaci ranije korišteni za ispašu zarasli su u grmoliki tip vegetacije u kojem danas dominira šmrika uz pojedinačna stabla alepskog bora. Takav tip vegetacije ima znatno manju bioraznolikost i bogatstvo vrsta u odnosu na kamenjarske tipove vegetacije.

Istraživana površina prije paljenja

Prije paljenja u svibnju 2015. snimljeno je početno stanje.  Potom je prvih šest mjeseci praćeno, mjesečnim izlascima na teren, naseljavanje kamenjarskih biljaka. Od 2016. monitoring brzine razvoja, broja vrsta, pokrova, visine, obnove grmlja i drugo prati se tri puta godišnje kroz proljetno, ljetno i jesensko praćenje. Jedna od metoda također obuhvaća potplohe na kojima će se ponavljati paljenje u različitim vremenskim razmacima. U vrijeme kada su se pašnjaci koristili za ispašu povremeno su paljeni, uz stalnu sječu grmova, kako bi se održavali.

Istovremeno je počela i realizacija projekta obnove kamenjarskih travnjaka kontroliranom ispašom. Za taj je projekt do sada odabrano dvadeset pokusnih ploha, svake veličine 25 četvornih metara, na kamenjarskim travnjacima neposredno iznad kanjona i slapa Brljan. Područje istraživanja obuhvaća deset otvorenih kamenjarskih ploha i isto toliko grmljem zaraslih ploha. S lokalnim stanovnikom koji će na istraživanom području napasati stado ovaca pasmine dalmatinska pramenka, veličine do 300 grla, potpisan je sporazum o suradnji u provedbi zahvata održavanja kamenjarskih pašnjaka kroz ispašu ovaca. S obzirom da se na istom području nalaze i zarasle površine, preporučeno je da se stadu pridruži do pedeset grla hrvatske bijele ili šarene koze. Početno je stanje snimljeno pa se očekuje početak procesa ispaše.

Istraživana površina za vrijeme kontroliranog paljenja

Nakon završetka trogodišnje faze praćenja i interpretacije dobivenih podataka za oba projekta očekuje se rezultat na temelju kojega će biti izrađen model za obnovu pašnjaka na širem području NP ‘Krka’. Suradnja s lokalnom zajednicom i na tim će projektima biti od izuzetnog značenja.

Cilj projekata je izrada modela obnove zaraštenih kamenjarskih travnjaka kontroliranim paljenjem i ispašom, povratak bioraznolikosti na kamenjarskim travnjacima u NP ‘Krka’ na nekadašnju razinu i testiranje kontroliranog paljenja i ispaše kao načina obnove kamenjarskih travnjaka.

Istraživana površina poslije paljenja

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.