U novoj financijskoj omotnici EU fondovi bit će ciljaniji i lakše iskoristivi

Konferencijom ‘Dani otvorenih vrata EU projekata u Šibensko-kninskoj županiji’ u šibenskoj Knjižnici obilježen je početak Europskog tjedna u Šibensko-kninskoj županiji. Bogati program, organiziran uz podršku Europske komisije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU uz koordinaciju Razvojne agencije, potrajat će do 13. svibnja.

Teme konferencije, na kojoj su se okupili župan, gradonačelnici i načelnici općina, su aktualne razvojne strategije i razvojni prioritetni projekti gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji, te iskustvo provođenja projekata financiranih iz Europskih fondova.

eu dani7

– Inicijativa za ovakvo obilježavanje potekla je od Europske komisije u povodu obilježavanja 9. svibnja Dana Europe. Organizacijom raznih događaja, konferencija, obilazaka projektnih lokacija želi se što više informirati najširi krug građana o značaju i vrijednosti europskih investicija na našem području. Počelo je sve biciklijadom koja je za cilj imala Minersku jer je to lokacija vrlo vrijednog projekta šetnice, posjetiteljskog centra i revitalizacije tvrđave sv. Nikole, rekla je Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Europski tjedan zaključit će obilazak centra AluTech, projekta koji je provela Razvojna agencija.

– Današnji događaj, koji smo nazvali na kavi sa županom, gradonačelnicima i načelnicima, ima za cilj u neformalnom razgovoru upoznati sve dionike sa razvojnim procesima našeg teritorija. Želimo uključiti i javne i privatne dionike, dakle i poduzetnike, gospodarstvenike i udruge da se uključe u sve naše razvojne projekte i daju svoj poticaj i doprinos na njihovoj realizaciji. Jako je puno projekata, a sada smo i u fazi završavanja Razvojne strategije županije. Aktualni su Cantar kompetencija AluTech, ceste, Minerska, Intervencijski plan Grada Knina, Razvojno-inovacijski centar prehrambenih industrija i još niz projekata koji nisu navedeni kao strateški, ali će polučiti veliki uspjeh. Među njima je i naš projekt ABC, stvaranje poduzetničko-poslovnog centra koji će biti otvoren za poduzetnike, gospodarstvenike te jedinice lokalne samouprave, kazala je Lepur.

eu dani6

Novac iz europskih fondova posebno je važna injekcija za općine s malim proračunima, pa tako i za Općinu Promina.

– To nisu mala sredstva i stoga su nam važni europski fondovi. Mi smo do sada uglavnom povlačili po nekoliko stotina tisuća kuna do pola milijuna kuna najviše, a ovo je sve u milijunima. U pripremi smo i za mjere preko ministarstva, ali ovo su najizdašnije mjere za infrastrukturu, Dom kulture, Strategiju razvoja ruralnog turizma i sve ono što se upravo nas tiče, kazao je Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina.

eu dani5

Knin je odabran kao jedno od pet pilot područja u Hrvatskoj i ima na raspolaganju značajna sredstva.

– Bez tih sredstava ne vjerujem da bi ikad pronašli tako izdašne fondove iz kojih bi mogli isfinancirati sve projekte koje smo planirali. Program integrirane regeneracije je od ključnog značaja za grad Knin i obuhvaća četiri razvojna prioriteta. Jedan je uređenje rijeke Krke, drugi je kninska tvrđava, te stari dio grada i razvoj poduzetništva u Poslovnoj zoni Preparandija. Svaki od tih prioriteta sastoji se od niza projekata koji će se provoditi sljedećih pet godina. Ukupna vrijednost je 22,7 milijuna eura, kazao je Marijo Ćaćić, zamjenik gradonačelnika Knina.

eu dani4

Po riječima šibensko-kninskog župana Gorana Pauka poanta Dana otvorenih vrata EU projekata je ukazati javnosti na bitnost članstva u EU i na benefite koje ostvarujemo, prvenstveno kroz EU projekte.

– Trenutak je takav da s njim moramo biti zadovoljni, a iskoristiti ga maksimalno moguće. Razinu iskorištenosti financijske omotnice moramo i dalje dizati. Najvažnije je što su u cijeli posao sada aktivno uključeni i regionalni koordinatori, naše razvojne agencije koje sada surađuju kako bi u konačnici ušli u novu financijsku omotnicu spremniji nego što smo bili do sada. Od njih ide prava informacija s terena o projektima koji nam trebaju i tomu u čemu možemo biti spremniji i žurniji u realizaciji kako bi u konačnici ta financijska omotnica trebala biti bolje, lakše iskoristivija te ciljanija od ove, najavljuje Pauk.

eu dani2 eu dani3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.