U otkrivanju istine o Kornatu predsjednica nudi svoju pomoć, a za Šešelja očekuje sankcije Srbije

U zgusnutom rasporedu zadnjeg dana boravka predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u Šibensko-kninskoj županiji našlo se vremena da predsjednica javno komentira Šešeljev ispad u Beogradu, zbog kojeg je prekinut službeni posjet hrvatskog izaslanstva, ali obavezu koju je stavila pred sebe da obiteljima vatrogasaca poginulih na Kornatu olakša put do istine.

O jutrošnjem razgovoru s obiteljima poginulih vatrogasaca predsjednica nije htjela govoriti poštujući njihovu želju da sadržaj sastanka ne ide u javnost, ali je komentirala svoj potez kojim im je ponudila pomoć da dođu do dokumentacije iz Hrvatske vojske.

– I dalje radimo na tome. I dalje se obvezujem pomagati u ovom slučaju. U tome je na žalost jako puno nepoznanica. Prošlo je sad već skoro 11 godina od te tragedije i radimo i s Vladom RH i s resornim ministarstvima. Malo ćemo pojačati rad i s nekim drugim elementima koji su bili uključeni u cijelu istragu jer doista mislim da dugujemo tim obiteljima istinu. Prije svega zašto se toliko dugo čekalo na evakuaciju kad je prvi put dojavljeno da su vatrogasci ozlijeđeni i naravno o samim uzrocima požara. Meni je žao da se već davno, davno, kao država nismo ispričali tim obiteljima i više pozornosti dali nekoj njihovoj osobnoj boli i kompenzaciji. Ima tu ljudi koji su nezaposleni, koji doista teško žive. Cijeli su život posvetili traženju istine i u tome im moramo pomoći, naglasila je predsjednica.

kolinda zirje3

Za incident u Beogradu predsjednica je rekla da je doista narušio hrvatsko-srpske odnose te da se nada kako se iz toga neće spirala nekakvog verbalnog nasilja.

– Mislim da je Šešelj osoba koja to nije zaslužila. To je osuđeni ratni zločinac oko kojeg se mi u Hrvatskoj više ne trebamo uzbuđivati. On Hrvatskoj ne može nanijeti nikakvu štetu. On može štetu nanijeti jedino Srbiji. Srbija je ta koja mora razmisliti o tome kako zauzdati jednog čovjeka koji je međunarodno osuđen za ratni zločin uključujući protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, a koji i dan danas sjedi u Skupštini Srbije. Ako je doista počinio to što je počinio treba odgovarati prema krivičnim zakonima Srbije. Mislim da je kazna za gaženje i paljenje zastave negdje do tri mjeseca zatvora ili novčana kazna, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Poručila je srbijanskom predsjedniku Vučiću da mu je lagao onaj koji mu je rekao da su tijekom njegovog posjeta Hrvatskoj paljene srbijanske zastave te da preispita tko mu je to i zašto rekao.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.