U Šibeniku ‘planulo’ čak 6.000 cjepiva protiv gripe. Možda se neće cijepiti svi oni koji žele

Pixabay

Nije sigurno da će biti dovoljno cjepiva za sve one koji se žele zaštiti od gripe, doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Naime, ostalo je tek 150 do 200 doza, a ukupna količina od šest tisuća planiranih cjepiva već je potrošena. Cijepljenje je dosta povećano nego prijašnjih godina, a definitivno je jedan od razloga i to što je gripa prošle sezone pokosila otprilike 15 tisuća naših sugrađana.

– Naručili smo dodatnih 500 doza, a dobili njih 320. Ipak, cijepimo i dalje, ali ćemo ostaviti neku količinu cjepiva za kronične bolesnike koji se dosad nisu uspjeli cijepiti – kazala nam je dr. Ankica Parat Baljkas, glavna epidemiologinja Zavoda.

Gripa je lani trajala od prosinca do ožujka i bila je dosta teška za podnijeti, stoga su se ljudi poprilično prestrašili te su pohrlili po cjepivo, no nije sigurno koliko će ove godine gripa biti opasna za zdravlje.

– Lani se izmijenilo nekoliko tipova gripe kroz epidemiju, a teško je predvidjeti njezin ovogodišnji ciklus. Ipak, možemo očekivati da će dosta rano krenuti epidemija jer su se već počeli pojavljivati slučajevi. Jedno dijete u Zagrebu je oboljelo od gripe, a škole su ‘idelane’ za širenje virusa – objasnila je dr. Parat Baljkas.

Cjepivo je besplatno za starije od 65, kronične bolesnije bez obzira na dob, zdravstvene djelatnike i njegovatelje. Za ostale je cijena cjepiva 20 kuna, naravno ako ga ostane.

– Bude li potrebe, Zavod će naručiti još doza cjepiva, ali od privatnih tvrtki pa će njihova cijena biti nešto viša. No, ostavit ćemo malu količinu cjepiva za rizične pacijente – poručila je glavna epidemiologinja.

Podsjetimo što treba napraviti kada oobolite od gripe. Liječnici, dakle, takvim pacijentima preporučuju ostanak kod kuće. Trebali bi skidati temperaturu, piti tekućinu i odmarati se. Tek ako se gripa iskomplicira, odnosno ako temperatura padne pa nakon par dana opet naraste, pacijenti bi se morali obratiti liječniku. Ali, treba liječnika nazvati telefonom, ne dolaziti u čekaonicu i zaraziti druge. Kad netko dobije gripu, temperatura bi trebala trajati oko tri dana, a kompletni oporavak traje i do dva tjedna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.