U Šibensko-kninskoj županiji prošle godine sklopljen jedan gay brak

Samo jedan gay brak između dvojice Hrvata sklopljen je tijekom prošle godine u Šibensko-kninskoj županiji. Po jedan brak između dvojice muškaraca hrvatskog državljanstva sklopljen je i u Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva broje Primorsko-goranska i Istarska županija, dok je najviše njih, ukupno 11, sklopljeno u Gradu Zagrebu.

Po jedan gay brak u kojemu je jedan od partnera strani državljanin, sklopljeni su u Varaždinskoj i Istarskoj županiji. Primorsko-goranska županija bilježi dva takva braka u protekloj godini, dok je sedam takozvanih ‘miješanih’ gay brakova sklopljeno u Gradu Zagrebu.

Strani gay parovi prošle su godine tri puta birali Zagreb kao mjesto sklapanja svog životnog partnerstva, a u Istarskoj županiji zabilježen je jedan takav slučaj.

Lezbijski brakovi najčešće su sklapani u Gradu Zagrebu, njih devet, dva su sklopljena u Istarskoj i Primorsko-goranskoj, a po jedan u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Što se tiče miješanih lezbijskih brakova u kojima je jedna od partnerica strana državljanka, protekle godine sklopljeno ih je ukupno 13 – osam u Zagrebu, a po jedan u Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Osječko-baranjskoj i Istarskoj županij.

Dva para strankinja koje su se odlučile sklopiti životno partnerstvo u Lijepoj našoj, birale su Istarsku županiju i Grad Zagreb.

Screenshot
Screenshot

Podaci su to Ministarstva uprave koje vodi statistiku o životnim partnerstvima. Otkako je 1. rujna 2014. godine na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu, u Hrvatskoj je sklopljeno njih ukupno 174, najviše u Zagrebu, a slijedi Primorsko-goranska županija. Tijekom 2015. godine, u Šibensko-kninskoj županiji jedan lezbijski par potpisao je životno partnerstvo.

2015 zivotna partnerstva

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.