U srazu zimske ciklone i juga reljef će biti ključni okidač za vrstu padaline

Do kraja današnjeg dana tlak zraka će poprilično padati što meteoropatima neće ni malo odgovarati. Oborine stižu najprije nad sjeverni dio Dalmacije, a zatim i drugdje. Uz obalu i na otocima može biti i grmljavinskih pljuskova, a oni nerijetko u zimsko vrijeme donose tuču.

Na šibenskom je području jutros umjereno oblačno i puše slab južni vjetar. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici i na Žirju 4 °C, u Šibeniku, Primoštenu, Pirovcu i Murteru 2, u Vodicama i Skradinu 1, u Kninu, Oklaju, Bilicama, Dubravi i Zatonu -1, a u Drnišu -4 °C.

Danas se očekuje umjereno, poslijepodne i pretežno oblačno. Glavnina oborina u drugom dijelu dana, osobito u Dalmaciji gdje mogu biti izraženije. Na Jadranu će padati kiša, u unutrašnjosti i snijeg, a malo snijega moguće je i duž obale. Poslijepodne će zapuhati umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo koje će jačati prema noći. Uz pogoršanje vremena i zimsku ciklonu u priču se tako uključilo jugo koje će svu akumuliranu hladnoću ‘rastopiti’ i podignuti snježnu granicu na visinu iznad 600 metara.

U zaleđu, osobito onom koji je zaštićen od utjecaja mora planinskim masivima, Biokovom, Mosorom, Kozjakom, Borajom, a u zaleđu dodatno s Mosećom i Svilajom utjecaj juga će izostati pa će na tim prostorima uz slab levanat akumulirana hladnoća preživjeti dolazak oborina. Tako se u poslijepodnevnim satima uz obalu i u nižem dijelu zaleđa očekuje kiša, a u višem zaleđu i na krajnjem sjeveru županije susnježica i snijeg, lokalno uz akumuliranje snježnog pokrivača.

Najviša dnevna temperatura zraka na Jadranu 4 do 9 °C. Približavanje ciklone tijekom dana može uzrokovati razdražljivosti i lošije raspoloženje kod meteoropata, a kod kroničnih bi se bolesnika mogle pojačati tegobe od kojih inače pate.

Na Jadranu još sutra može biti povremene kiše, i to ponajprije u Dalmaciji. Bit će promjenljivo oblačno, uz dosta sunca, osobito u četvrtak i petak. Sutra će zapuhati bura koja će prema kraju dana jačati te u četvrtak biti i jaka. Prema petku postupno hladnije.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.