U tjedan dana u županiji se udvostručio broj oboljelih od gripe

Ukupno 635 slučajeva oboljelih od gripe zabilježeno je u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, što je dvostruko više u odnosu na 312 slučajeva oboljelih koliko je zabilježeno u prva dva tjedna siječnja.

Na razini cijele Hrvatske registrirano je ukupno 18.546 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava stiglo upravo u trećem tjednu ove godine, pa iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjavaju kako se ‘i dalje nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati’.

Najviše oboljelih je na području Grada Zagreba, u Brodsko-posavskoj, Zagrebačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među pristiglim prijavama najviše je djece predškolske dobi, dok je najmanja stopa incidencije u osoba u dobi od 65 godina i više.

Broj prijava oboljelih od gripe u trećem tjednu siječnja/HZJZ
Ukupan broj prijava oboljelih od gripe/HZJZ

‘Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone, s izuzetkom drugog tjedna u kojem se zamjećuje veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prošle sezone

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u trećem tjednu bilo je 63 posto uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A. Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 u 90 posto slučajeva’, piše u izvješću HZJZ-a.

– S obzirom da se svega osam posto kućanstva u Hrvatskoj cijepi protiv gripe, broj oboljelih u odnosu na taj podatak je zanemariv. Važno je za napomenuti kako je jedina prava prevencija cijepljenje, dok je sve ostalo, poput izbjegavanja javnih skupova u zatvorenim prostorima, redovitog pranja ruku i prozračivanja prostorija, ograničenog karaktera – izjavila je prošli tjedan za Šibenski portal Ankica Parat Baljkas, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Capture

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.