U Vodicama otvoren susret gradonačelnika i poduzetnika. Udruga gradova želi biti partner građanima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U Vodicama je jutros otvoren 9. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika ’48 SATI’. Dvodnevni skup u vodičkom Hotelu Olympia organizirali su Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik Lider.

Više od 350 predstavnika lokalne samouprave i gospodarstva tijekom dva radna dana skupa raspravljat će i izmijenjivati iskustva o više aktualnih tema, među kojima su efikasno gospodarenje otpadom i lokalni razvoj, kako uskladiti razvoj destinacije s razvojem lokalne zajednice te o budućnosti lokalne samouprave.

vodice 9 godisnji susret gradonacelnika i poduzetnika nelka tomic 231117 4

Na samom početku sve goste pozdravila je Nelka Tomić, gradonačelnica Vodica, a Marko Lugović, pročelnik u vodičkoj gradskoj upravi uvodno je prezentirao projekte uređenja obalnog pojasa Vodica i Srime kao primjer dobre prakse.

U ime županije domaćina i kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibensko-kninski župan Goran Pauk. Pozdravio je održavanje skupova na kojima se osjeća povezanost lokalne i regionalne uprave s gospodarstvom. U pozdravnoj riječi osvrnuo se na ono što Udruga županija radi po pitanju poduzetništva.

vodice 9 godisnji susret gradonacelnika i poduzetnika goran pauk 231117 4

– Tema je prioritet svih događanja u Hrvatskoj jer o poduzetništvu i njegovom razvoju ovisi naša budućnost pa i naši budući izbori na funkcije na kojima jesmo. Između ostaloga bavimo se kreditiranjem i osiguravanjem kreditnih linija malim i srednjim poduzetnicima sa subvencioniranim kamatama i jamstvima. Radimo dosta i na razvijanju poduzetničkih zona, inkubatora i centara za poduzetništvo te informiranja, savjetovanja i edukacije poduzetnika, kazao je Pauk.

Naglasak je Pauk stavio na Razvojne agencije koje su ključne za povlačenje novca iz europskih fondova i najopremljenije ljudskim resursima za te poslove.

– Naša Razvojna agencija i centar kompetencija Alutech od početka godine do sada prijavili su 24 projekta vrijedna više od 80 milijuna kuna, od čega su 36 milijuna kuna, odnosno četiri projekta već ocijenjeni pozitivno i kreću u realizaciju. Dobar dio njih je naslonjen upravo na razvoj poduzetničke infrastrukture, rekao je Pauk.

vodice 9 godisnji susret gradonacelnika i poduzetnika zeljko turk 231117 4

Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika ’48 SATI’ otvorio je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića čestitkom svima na izbornoj pobjedi u njihovim lokalnim sredinama.

– Danas Udruga gradova predstavlja 124 od 128 hrvatskih gradova, od najvećih do manjih sredina i ne dijeleći se, već zajedništvom pokušavamo učiniti korak više i korak bolje. Cilj nam je u protekle četiri godine da Udruga gradova postane partner, kako Vladi tako i svim bitnim asocijacijama u Hrvatskoj. Teme koje smo stavili na dnevni red su upravo sada aktualne i u smjeru koji želimo provoditi, a to je približavanje javnih funkcija i potreba mjestu u kojem se živi, kazao je Turk.

Turk je, vezano uz temu skupa o prihodima gradova i općina, rekao kako u 2018. godini u proračunima lokalnih jedinica očekuju oko 1,5 milijardi kuna više novca te kako je to pravi početak decentralizacije o kojoj svi promišljaju na način da spuštanje obaveze na lokalne razine prate i odgovarajuća financijska sredstva.

vodice 9 godisnji susret gradonacelnika i poduzetnika 231117 3

– Susreti poput ovoga jačaju ‘lanac nabavne vrijednosti’ između poduzetnika i vas koji svaki dan morate razmišljati da će uskoro ponovno doći lokalni izbori, kazao je u četvrtak glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović naglasivši kako će tijekom 48-satnog druženja sudionici imati priliku razgovarati i s brojnim ministrima o gorućim problemima s kojima se njihove zajednice suočavaju.

Sudjelovanje su, danas i sutra na aktualnim temama, najavili Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Lovro Kuščević, ministar uprave, Goran Marić, ministar državne imovine, Zdravko Marić, ministar financija i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU.

vodice 9 godisnji susret gradonacelnika i poduzetnika 231117 4

vodice 9 godisnji susret gradonacelnika i poduzetnika 231117 1


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.