U zimske dane zagrijte se šetnjom na ‘Krki’, do ožujka vas očekuju bogat program i vrlo povoljne cijene ulaznica

‘Ako je zima, nije lav’, kažu u Nacionalnom parku ‘Krka’ te vam pripremaju program obilazaka Parka od 8. siječnja do kraja ožujka za samo 30 kuna po osobi za odrasle, te 20 kuna za djecu u dobi od 7 do 18 godina za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati.

Također, jednom kupljena ulaznica vrijedi za jednokratni posjet svim kopnenim lokalitetima na dan kupovine. Iz Parka podsjećaju kako je zimski period idealan za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke. Utjecaj mora dolinom rijeke Krke prodire duboko u kopno i znatno utječe na povoljne klimatske prilike, a šibensko je područje jedno od najsunčanijih u Hrvatskoj, pa zašto ne iskoristiti blagonaklonost kojom nas je priroda obdarila.

Donosimo vam kompletni program:

 SKRADINSKI BUK:

Program br. 1: Znanje se množi kada se dijeli – edukativna šetnja Skradinskim bukom

–           Trajanje: oko dva sata

–           Ulazak: vlastitim automobilom na ulazu Lozovac (ili ulazak pješice s Lozovca pješačkom stazom dugom 875 m)

–           Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka

–           Obilazak Skradinskog buka

–           Izlazak na ulazu Lozovac.

Ovaj lokalitet krije mnogo zanimljivosti, koje ćete otkriti šetnjom poučno-pješačkom stazom dugom 1800 metara. Zato obratite pozornost na edukativne table, koje će vam približiti raznoliki biljni i životinjski svijet, i iskoristite izostanak gužve da se detaljnije upoznate sa svim onim što Park jest i postanite njegovi glasnogovornici u zajednici, dijeleći znanje i vrijednost očuvanja okoliša.

 Program br. 2: Produžena šetnja, proširena stvarnost i potpuni doživljaj Skradinskog buka

–           Trajanje: oko četiri sata

–           Ulazak: pješice od Skradinskog mosta stazom, dugom 3,5 kilometra, do Skradinskog buka

–           Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka

–           Obilazak Skradinskog buka

–           Povratak stazom do Skradina.

Iako brodovi Parka ne voze u zimskom periodu, na Skradinski buk možete doći i iz Skradina, šetnjom ili biciklom, sa Skradinskog mosta. Uređena biciklistička i pješačka staza vodi uz rijeku pa to može biti lijep izlet i s djecom. Kad dođete na Skradinski buk spojite se na Wi-Fi NP ‘Krka’ i besplatno preuzmite mobilnu aplikaciju ‘Krka National Park Tour’, koja se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti, što će vam olakšati orijentaciju i kretanje i dati više informacija o sadržajima u Parku. Najmlađi mogu preuzeti aplikaciju / interaktivnu igru ‘Edukativna staza znanja KrkaKids’.

ROŠKI SLAP:

Program br. 3: Povijest življenja na Roškom slapu

–           Trajanje: oko dva sata

–           Dolazak na Roški slap: vlastitim automobilom (iz pravca Laškovice ili Miljevaca)

–           Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka

–           Obilazak Roškog slapa i Ogrlica.

 Zbog povoljnog geografskog položaja, Roški slap oduvijek je bio mjesto na kojem je čovjek tražio utočište. Od pretpovijesnih vremena, kada je obitavao u Oziđanoj pećini, preko rimskog razdoblja, iz kojeg datira i most kojim je premošćena Krka, do burnoga srednjeg vijeka, koji su simbolizirale utvrde Kamičak i Rogovo, na suprotnim stranama tjesnaca Među gredama, i vodenica, kao spomenika tradicijske gradnje, te naposljetku doba industrijalizacije i gradnje hidroelektrane i razvoja turizma.

 

 

 

Program br. 4: Stopama starih lugara – aktivna šetnja kanjonom od Roškoga slapa do Stinica

–           Trajanje: oko 6 sati

–           Dolazak na Roški slap: vlastitim automobilom (iz pravca Laškovice ili Miljevaca)

–           Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka

–           Obilazak Roškog slapa i Ogrlica

–           Pješačenje poučno-pješačkom stazom do Stinica dugom 8,5 km

–           Povratak pješice na Roški slap.

 

Staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, nekada lugarev put, danas je jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, opremljena edukativnim tablama s detaljnim informacijama o posebnostima NP ‘Krka’. Šetnja stazom trajat će dva i pol do tri sata, a pored vas izmjenjivat će se močvarni kraj, zelena Krka tjesnaca Među gredama, ostaci utvrde Kamičak, spektakularan pogled na otok Visovac i, na kraju, stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama. Na stazi je deset poučnih ploča – s informacijama o biljnim i životinjskim svojtama karakterističnim za područje Krke, geološkim fenomenima i kulturnopovijesnim lokalitetima – i osam odmorišta s klupama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.