Umjesto bure, jugo će smiriti vrijeme, ali tek nakon ‘pjeskarenja’

Svi koji krajem listopada očekuju zahlađenje neće biti zadovoljni što će se iznadprosječna toplina proteklih dana u ovima što slijede još povećati. Osim topline pritjecat će nam i velika količina vlažnog zraka, a kako će visinska strujanja kretati još od pustinjskog dijela Afrike, uz kišu će biti i pijeska. Jutro je na šibenskom području pretežno oblačno sa slabim južnim vjetrom. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici 17°C, u Jezerima i na Žirju 16, Šibeniku 14, u Vodicama 13, u Skradinu 12, u Drnišu 11, a u Kninu 9°C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije danas malo toplije, uz više sunčana vremena nego na sjeveru, te samo ponegdje, rijetko, uz malo kiše, do večeri uglavnom na zadarskom području. Nakon jutarnjeg burina jačat će jugo, koje će poslijepodne biti većinom jako, a more umjereno valovito i valovito. Najviša dnevna temperatura zraka na Jadranu između 19 i 22 °C.

Na Jadranu sutra kiša još neće biti česta ni obilna kao tijekom nedjelje i ponedjeljka, ponegdje još i utorka prijepodne, kada će barem u nekim mjestima vjerojatno pasti i prosječna količina za cijeli listopad, pa i više, a ne smije se isključiti ni mogućnost za mjestimične rekordne količine. Manje kiše past će u Dalmaciji u odnosu na sjeverni dio Jadrana, no također lokalno valja računati i na više od 100 litara kiše. Kojekakve nevolje, pa i poplavljene rive, dodatno će prouzročiti i većinom jako i olujno jugo, koje će brzo slabiti. Sredinom sljedećega tjedna, uoči blagdana Svih svetih, velika je vjerojatnost smirivanja vremena diljem Hrvatske.

Koliko god ova promjena izgledala intenzivna riječ je zapravo o stabilizaciji vremena kakva se dogodi jednom ili nijednom godišnje. Visinska strujanja smirit će se po južnom i toplom strujanju, a ne s burom i hladnijim zrakom kako je to uobičajeno na našim prostorima.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.