Koncentracija metala višestruko niža od propisane

Unatoč strahu od teških metala iz kninskih laguna, nove analize potvrdile da je voda u NP Krka izvrsne kakvoće

Voda u Nacionalnom parku Krka izvrsne je kakvoće, potvrdile su stručne analize Instituta Ruđer Bošković i Biološkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta provedene 22. srpnja.

– Neovisnim ispitivanjima na više lokacija utvrđeno je da je voda Krke ne samo zdravstveno ispravna, već bogata otopljenim kisikom, uz visoku očuvanost ekosustava, a kratkotrajna zamućenja prirodna su posljedica podizanja sedimenta zbog temperaturne razlike vode na pojedinim mikrolokacijama – izvijestili su iz Javne ustanove NP Krka.

Ispitivanjem je utvrđeno kako voda u NP Krka ne sadrži teške metale, toksične tvari ni fekalne bakterije koje bi potencijalno ugrozile čistoću vode i s njom povezane ekosustave. Na mjestima značajnije biološke aktivnosti izmjerene su najviše vrijednosti klorofila a, a uočene su i visoke vrijednosti otopljenog kisika koji potvrđuju da nije došlo do značajnije razgradnje organske tvari.

Podaci izmjereni terenskom sondom pokazali su i da voda je uzvodno od Roškog slapa na 18 °C značajno hladnija od one u dijelu Visovačkog jezera koje mjeri 24 °C.

– Takve temperaturne razlike često izazivaju kratkotrajno zamućivanje vode, tzv. izmiješavanje. Naglašavamo da je riječ o potpuno prirodnoj pojavi uzrokovanoj razlikom u temperaturi vode, uslijed koje dolazi do podizanja sedimenta s dna. Takva vrsta zamućenja između Roškog slapa i Visovačkog jezera je kratkotrajna i nema nikakve veze s onečišćenjem – piše u priopćenju JU NP Krka.

Iz Javne ustanove podsjećaju javnost kako se, uz stalni nadzor i praćenje senzornom plutačom, redovna ispitivanja kakvoće vode provode u NP Krka od njegovog osnutka i obavljaju se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Ovoga puta, u analizu su uključeni i druge neovisne institucije, kako bi se u potpunosti otklonile bilo kakve sumnje u onečišćenje ili bilo kakvu ugrozu vodnog blaga Nacionalnog parka Krka. U tom cilju, dodatne redovne kontrole vode i u budućnosti će obavljati Biološki odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković. Posljednje uzorkovanje površinske vode rijeke Krke obavljeno je na šest postaja te na niti jednoj od njih nije uočeno antropogeno zagađenje. Rezultati pokazuju da je na svima voda zdravstveno ispravna i sigurna za kupanje na za to predviđenim mjestima. Štoviše, analizom koncentracije tragova metala – cinka, kadmija, olova i bakra, utvrđeno je kako su u NP Krka koncentracije navedenih metala višestruko niže od onih propisanih uredbom o standardu kakvoće vode – piše u priopćenju.

Podsjetimo, izlijevanje kninskih laguna za većih kiša uzrokuje onečišćenje rijeke Orašnice teškim metalima, a time i rijeku Krku. Zbog sve većeg pritiska javnosti, ali i oporbe, šibensko-kninski župan okupio je u Zagrebu sve aktere bitne za što hitniju sanaciju laguna, a najavio je i da će do kraja godine pročiščivač tvrtke DIV biti priključen na pročistač grada Knina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.