Upaljen crveni alarm za cijelu Dalmaciju: Očekuju se udari juga i do 145 kilometara na sat

Državni hidrometeorološki zavod unutar sustava Meteo Alarm za ponedjeljak je izdao crveni, najviši stupanj upozorenja na opasne vremenske prilike i to za cijeli Jadran.

U priopćenju koje prati crveni alarm DHMZ piše kako se očekuje jako do olujno, od sredine dana ponegdje i jako olujno, u noći je moguće i orkansko jugo. Najjači udari vjetra 40 do 70 čvorova, odnosno 75 do 130 kilometara na sat.

– Takvo vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u priopćenju DHMZ-a.

jugo9

Za područje cijele obale DHMZ predviđa najjače udare između 90 i čak 145 kilometara na sat. Za Zagoru najveći stupanj upozorenja stoji za obilne oborine, tamo prema DHMZ-u može pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru unutar 24 sata. Na moru će valovi ponegdje biti viši od 5 metara, a dodatan problem stvarat će nizak tlak zraka zbog čega će doći do dizanja razine mora pa je moguća i izraženija ciklonalna plima i plavljenje nižih dijelova obale, osobito u ponedjeljak navečer i u noći na utorak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.