Promjena vremena

Upozorenja za toplinski val postepeno će zamijeniti ona za olujna nevremena

Dosadašnja upozorenja za toplinski val koji može djelovati na zdravlje sljedećih će dana sve više zamjenjivati ona za mjestimična olujna nevremena. Naime, već u petak, te osobito do kraja tjedna znatno se povećava vjerojatnost za pljuskove, grmljavinu, prolazno jak vjetar i tuču, prvo u kopnenim i središnjim dijelovima Hrvatske, a u nedjelju i na srednjem Jadranu.

Danas će nad našim krajevima prevladavati sunčano, uz slab maestral i jugozapadnjak. Prema podacima Šibenik Metea, temperature zraka kretat će se od 26 do 32 °C uz obalu, u zaleđu od 23 do 34 °C. U zaleđu je poslijepodne moguć lokalni razvoj grmljavine, ponajviše u pograničnom području.

Osim na kopnu, gdje će nestabilnosti biti već u petak, osobito pozorni trebaju biti nautičari tijekom vikenda, posebice u nedjelju, kada im Josipa Kuzmić iz riječkog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a preporuča potražiti sigurna sidrišta i vezove, javlja HRT.

Za vikend će vrućina popuštati diljem Hrvatske pa će u prvom dijelu novoga tjedna u kopnenom području uglavnom izostati temperatura od 30 °C i viša. No, već za vikend će biti još nestabilnije nego u petak pa će osim povremenih mjestimičnih pljuskova i grmljavine biti i olujnih nevremena, vjerojatno najčešćih i najžešćih u nedjelju, osobito u zapadnim i južnim krajevima. Od utorka se pak ponovno povećava vjerojatnost sunčanijeg vremena.

Na većem dijelu Jadrana će najnestabilnije biti u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak prijepodne. No, mjestimični pljuskovi i grmljavine, pa i izraženije, moguće su već u subotu, uglavnom na sjevernom dijelu. Jugo će u subotu biti sve češće i jače, a potkraj nedjelje će vjerojatno samo prolazno zapuhati bura i tramontana, većinom ne odviše jake.

Inače, u svijetu padaju temperaturni rekordi. Dok se Knin jučer, kao najtopliji grad u Hrvatskoj grijao na 36.2 °C, Pariz je oborio preko 70 godina star rekord uz 42.6°C. Na više od 20 meteo postaja u Njemačkoj je premašeno 40°C. Zbog visokih temperatura zraka u Alpama u Švicarskoj imamo i poplave uzrokovane naglim topljenjem velikih količina snijega.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.