Uskoro bi i Šibenčanima mogli stići pozivi za vojne vježbe. Tko će opravdati izostanke s posla?

Šibenčanima još uvijek nisu stigli pozivi za sudjelovanje na vojnim vježbama, iako će uskoro 155 Slavonaca na vojnom poligonu u Gašincima devet dana simulirati rat. Oni su, kako mediji javljaju, dio 1. pješačke satnije iz sastava 1. pješačke bojne te se moraju odazvati na vojnu vježbu.

– Nismo slali pozive za vojne vježbe, već samo pozive za smotriranje, odnosno ažuriranje popisa. Ako dođu zapovijedi, poslat ćemo i takve pozive ljudima, ali samo onima do 55. godine života – kazali su nam u šibenskom Uredu za obranu.

U pripremi je novi Zakon o obrani, a zasad se pozivi šalju sporadično. Svaka županija, govore nam nadležni, imala bi zasebnu jedinicu u koji bi išli rezervisti, a vjerojatno bi bila dio 3. mehanizirane bojne Pauci.

Nekoliko Šibenčana, s kojima smo razgovarali, pitaju se tko bi im u slučaju poziva opravdao izostanke s posla jer neodazivanje pozivu povlači sankcije. Kad smo to upitali u Uredu za obranu, kazali su nam da će to biti regulirano novim zakonom koji je u proceduri.

Prema zakonu koji je sada na snazi, kazna za neodazivanje na vojnu vježbu je od tisuću do pet tisuća kuna, no moguće je imati i opravdani razlog, kako piše na web stranicama Ministarstva obrane u dijelu pričuva.

Dakle, pripadnik pričuvnih snaga može zbog obiteljskih ili drugih razloga odgoditi vojnu vježbu, ali zahtjev mora podnijeti svom područnom vojnom odsjeku. Rezervist, inače, mora zajedno s regularnom vojskom sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti, doprinositi međunarodnoj sigurnosti i dati potporu civilnim institucijama glede zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa, odnosno potresa i poplava, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja.

Vojna obveza prestaje s 55. godinom života za muškarce i 50. za žene, ako je osoba ocijenjena nesposobnom i otpustom iz hrvatskog državljanstva. Također, moguć je i prigovor savjesti osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne za sudjelovanje u vojničkim dužnostima. Međutim, razvrstanom pričuvniku može se u tom slučaju odobriti civilna služba.

Naposljetku, obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je rezervist zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.