Usvojen Piculin amandman da Hrvatska uđe u Schengen čim usvoji uvjete

arhiva

Ključni amandman zastupnika Tonina Picule, onaj da Hrvatska treba postati članicom schengenskog prostora čim ispuni kriterije, usvojio je Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta.

– Pozvao sam Vijeće da poštuje postupak koji će omogućiti ulazak Hrvatske u Schengen kada ispuni potrebne kriterije! Pritom sam naglasio da slobodno kretanje ljudi, usluga, robe i kapitala, temeljne vrijednosti EU važne za jedinstveno tržište, ne smije biti ugroženo zbog poznatih deficita zajedničkog europskog sustava azila, poručio je zastupnik Picula koji je u ime svoje S&D grupe radio kao izvjestitelj u sjeni na dva mišljenja Odbora za vanjske poslove (AFET) za Schengen.

Zastupnik Tonino Picula već je prošle godine pitao Europsku komisiju kako ocjenjuje napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija te hoće li preuzeti ulogu medijatora u slučaju mogućih blokada našeg ulaska čak i u slučaju ispunjavanja svih kriterija. Osim toga, na inicijativu S&D grupe, tema ulaska Hrvatske u Schengen dobila je prioritet na plenarnoj sjednici Parlamenta u prosincu 2017. godine. Europski povjerenik Dimitris Avramopoulos tada je rekao “da će Hrvatska imati važnu ulogu u zaštiti EU granica”.

 

Upravo bi povjerenik Avramopoulos trebao biti jedan od govornika na konferenciji visoke razine – ‘Schengen – postignuća i očekivanja’ – koju zastupnik Picula početkom lipnja organizira u Hrvatskoj. Dolazak su potvrdili bugarski i hrvatski ministar unutarnjih poslova Valentin Radev i Davor Božinović te rumunjska ministrica unutarnjih poslova Carmen Daniela DAN.

 

To je druga međunarodna konferencija na temu europske sigurnosti koju zastupnik Tonino Picula organizira u ovom mandatu. Prva, održana prošle godine u lipnju, imala je u fokusu Europsku obrambenu uniju. O važnosti te teme dovoljno govori činjenica da je Europska komisija u novom proračunu predložila trostruki iznos rashoda za upravljanje vanjskim granicama kao i povećanje ulaganja u sigurnost za čak 40 posto.

– Ulazak u Schengen je prioritet za Hrvatsku. Imamo dobru prigodu povući iz fondova znatna sredstva za upravljanje vanjskim granicama EU. Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu EU i jačanjem njene zaštite može pridonijeti učinkovitom upravljanju migracijama. Pored toga, kao izrazito turistička zemlja, Hrvatska bi ulaskom u Schengen znatno olakšala dolazak gostiju-poručio je zastupnik Picula.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.