Uz uvredljivu raspravu za manjine i za žene, usvojen županijski proračun

S 25 glasova ZA, osam protiv i tri suzdržana vijećnici Šibensko-kninske županije izglasali su na današnjoj Skupštini županijski proračun na 2018. godinu. Amandmani nezavisnog Petra Mišure za preraspodjelu 700 tisuća kuna kao pomoć za novorođenu djecu i 125 tisuća kuna za Hrvatsku gorsku službu spašavanja nisu dobili podršku većine.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk obećao je kako će kroz rebalanse proračune tijekom sljedeće godine za HGSS biti osigurano više novca od planiranih 60 tisuća kuna.

– Loza i Most neće podržati proračun jer bi to značilo podržati politiku koja se na ovim prostorima provodi, a rezultati te politike su poražavajući. Gubimo stanovništvo, posebno ono radno sposobno, a i plaće župana i njegovih zamjenika su prevelike u usporedbi s njihovim rezultatima, kazao je Ivica Ledenko u ime kluba Loze i Mosta.

Petar Mišura je, predlažući amandmane, naglasio kako je njihova realizacija samo stvar volje i političke odluke jer je taj novac moguće pronaći unutar proračuna. Njegove amandmane podržalo je, kako je rekao, petnaestak vijećnika NL Stipe Petrine, Mosta, Loze, HNS-a, HSU-a i HSS-a, koje on smatra oporbom.

petrina1511

Nezavisni Stipe Petrina podršku proračunu uskratio je jer je za njega ovakav proračun štetan za sve građane, a kako je rekao, služi za održavanje na vlasti.

– Nacionalna manjina već tri mandata drži HDZ-ovu većinu. Nije ovo HDZ-ova većina, nego SDSS-ova. To su novci za uzdržavanje topnika iz SAO Krajine, grmio je Petrina, a onda je u jednom trenutku uspio seksistički uvrijediti predsjedavajuću Tanju Radić Lakoš poručivši joj ‘kad netko promijeni politički kaput i fizički se deformira’.

Na njegove uvredljive opaske o manjinama reagiralo je više vijećnika, ali uvreda upućena Tanji Radić Lakoš prošla je bez javnog negodovanja.

Nediljko Dujić, predsjednik Skupštine, poručio je Petrini kako u proračunu nema ni jedne stavke kroz koju se netko kupuje.

Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine zanimalo je za koga se planira kupnja automobila u stavci koja iznosi 150 tisuća kuna pa joj je župan Pauk odgovorio kako županija obnavlja svoj vozni park.

Proračun Šibensko-kninske županije iznosi 586,4 milijuna kuna i za 60 milijuna kuna, odnosno 11,4 posto, veći je od ovogodišnjeg. Izvorni prihodi proračuna rastu, uglavnom zbog velikih europskih projekata. Planirani prihodi proračuna rastu za 37 milijuna kuna od čega se planira povećanje prihoda od poreza za više od 13 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.