Vakula nema dobre vijesti: Planirate li išta raditi vani, preostaje vam još samo subota…

Južina i pad tlaka predznak su promjene vremena, s kojom ćemo ući u novo promjenljivije razdoblje. Stoga će se suncu i oblacima u petak u većini Hrvatske pridružiti i povremena kiša, češća na Jadranu i područjima uz njega, gdje je mjestimice nije bilo i 10 dana. Jutro će biti toplije od prošlih, pa će minusi i mraz većinom izostati, ali će najviša poslijepodnevna temperatura biti uglavnom niža nego u četvrtak. No još sasvim oko prosjeka za početak studenog, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Razvedravanje i porast tlaka bit će kratkotrajni, ali dovoljni za omogućavanje stabilnije subote, uz ponovno hladnije i maglovitije jutro, ponegdje i prijepodne. Slijedi nova južina, u nedjelju još izraženija od one u četvrtak, a porast tlaka početkom novog tjedna ne znači i stabilizaciju amosfere jer će na vrijeme tada ponajviše djelovati visinska ciklona.

Relativno toplo, ali promjenljivo, uz sporadičnu kišu, bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje su mogući i izraženiji pljuskovi, praćeni munjama i gromovima. Prevladavat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a prolazna bura zapuhat će tek navečer. Malo do umjereno valovito more te prevladavajuće jugo bit će i na srednjem Jadranu, gdje će, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, u mnogim mjestima biti kratkotrajne kiše, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Najniža temperatura zraka od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko 4 °C, a najviša između 16 i 19 °C.

Podjednako prosječno toplo za početak studenog bit će i na jugu Hrvatske, ali i nestabilno, uglavnom uz poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu. Ujutro će još mjestimice biti umjerene bure i istočnjaka, zatim većinom slabog do umjerenog juga.

U subotu u kopnenom području opet stabilnije i većinom bez kiše, ali uz jutarnju svježinu i maglu, ponegdje i dugotrajnu. U nedjelju ponovno od jutra toplije, uz južinu, te malo kiše u gorju i Istri, a u prvoj polovini novoga tjedna velika je vjerojatnost za svakodnevnu mjestimičnu kišu, u zapadnim krajevima gdjegod i obilniju.

I na Jadranu će od ponedjeljka biti još češćih i obilnijih pljuskova i grmljavine, piše Vakula za HRT. Valja upozoriti i na prilično vjetrovito vrijeme u nedjelju i ponedjeljak, uz većinom jako jugo, mjestimice vjerojatno i olujno, a u ponedjeljak će normalno prometovanje na sjevernom dijelu onemogućavati bura. Stoga, ako za aktivnosti na otvorenom niste iskoristili ovaj četvrtak, idealnom se čini subota – na većini Jadrana vjerojatno najsunčaniji i najstabilniji dan od sljedećih sedam, možda čak i više.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.