Večeras moguća tuča, pijavice i poplave, a nitko nas neće moći precizno upozoriti na njih!

U drugom dijelu dana stiže nam zamjetna promjena vremena. Nakon dugog niza sušnih i izrazito vrućih dana, današnja promjena donosi cijeloj Dalmaciji obilne oborine, a od sutra i pad temperature zraka. Kako to obično biva, prvi prodor vlažnog zraka nakon duge suše donese lokalno jače grmljavinsko nevrijeme, a tako će biti i ovoga puta.

DHMZ je za veći dio Dalmacije danas izdao narančasti stupanj upozorenja. Državni meteorolozi najavljuju obilne oborine, snažan vjetar, mogućnost nevremena, pa čak i pijavica na moru, piše Dalmacijanews

Jutros se vrlo visokim stupnjem upozorenja oglasio i europski sustav upozorenja na opasne meteorološke prilike – ESTOFEX. Prema njemu, upravo će u Dalmaciji i njenoj okolici sljedeća 24 sata vrijeme biti najopasnije, pa su izdali drugi od moguća 3 stupnja upozorenja.

Estofex naglašava da su na istočnoj obali Jadrana moguće pojave tuče, olujnih udara vjetra, obilnih oborina, a u manjoj mjeri i pijavica/tornada.

Iako meteorologija svake godine sve više napreduje, osobito s razvojem tehnologije, upitno je koliko se taj razvoj osjeća u Hrvatskoj, a osobito u Dalmaciji. To je prvenstveno zbog toga što Dalmacija i dalje nema meteorološke radare. Meteorološki radar je uređaj bez kojega je nowcasting ili vrlo kratkoročna prognoza vremena gotovo nemoguća misija.

Bez meteorološkog radara teško je pravovremeno upozoriti ljude na nevrijeme, kako na moru, tako i na kopnu, što u nekim situacijama može biti opasno za imovinu i živote stanovnika.

– U suvremenoj meteorologiji za kraća razdoblja, od po nekoliko sati unaprijed, gotovo je nemoguće raditi precizne prognoze, osobito opasnih meteoroloških pojava kao što su tuča i obilne oborine, bez radara jer oni u realnom vremenu otkrivaju gdje se nalazi olujni sustav, gdje se nalazi jezgra oblaka, koji je smjer i brzina kretanja sustava, a otkrivaju nam i količine oborine te gdje se nalaze tučonosni oblaci. Njima se mogu odrediti čak i brzine vjetrova – kažu u udruzi Crometeo.

Već večeras ćemo se uvjeriti koliko je pogubna činjenica da Dalmacija i više od pola stoljeća nakon Europe nema meteorološke radare. Stižu tučonosni oblaci, a zbog nedostatka radara nitko neće moći upozoriti stanovništvo (poljoprivreda, mogućnost oštećenja automobila…) na njihov dolazak. Dogode li se opasne bujične poplave, također ih se neće moći pravovremeno i precizno najaviti, upozorava Dalmacijanews

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.