Velika obljetnica: Što se sve napravilo u 20 godina postojanja Šibensko-kninske županija

Naša županija 17. svibnja obilježava dvadeset godina postojanja i tim povodom u Gradskoj vijećnici održan  je panel pod nazivom ’20 godina Šibensko-kninske županije’.

Na panelu su sudjelovali župan Goran Pauk zajedno sa prvim županom Šibenske županije Paškom Bubalom i dvojicom župana Šibensko-kninske županije Gordanom Barakom i Dujom Stančićem.

Povodom dvadesete obljetnice utemeljenja Šibensko-kninske županije aktualni župan zajedno sa trojicom bivših župana kroz panel diskusiju okarakterizirao je postignuća Šibensko-kninske županije u ovom dvadesetogodišnjem razdoblju.

Paško Bubalo, prvi Šibenski župan, prisjetio se perioda nakon Domovinskog rata kada je glavni zadatak bio povratak stanovništva i obnova razrušenih kuća, dok je Gordan Baraka, nasljednik prvog Šibensko -kninskog župana Ive Bajice, naglasio kako je za vrijeme njegovog mandata započelo jačanje regionalne samouprave.

– Za vrijeme mog mandata župani su prestali biti državni dužnosnici. Kroz svoj mandat sam unio brojne novine, no nije bilo lako providiti decentralizaciju, kazao je Baraka.

Duje Stančić istaknuo je kako je glavni zadatak za vrijeme njegova mandata bio razvoj poljoprivrede, te stvaranja uvjeta za rad mladih ljudi u zaleđu, dok se aktualni župan Pauk osvrnuo na najvažnije projekte u posljednjih deset godina.

 

– Razvoj gospodarstva i turizma su uvijek u fokusu, a kad pričamo o turizmu, riječ je o grani koja sve ove godine nikad nije imala silaznu putanju. Prije 20 godina imali smo 1,25 milijuna noćenja, dok danas pričamo o brojci od 6,6 milijuna. Rezultat je to sinergije brojnih područja, promocije, razvoja infrastrukture i obrazovanja kadrova na kojemu i dalje marljivo radimo. Realizirani su bitni projekti vezani za turizam pa spomenimo tako Memorijalni centar Faust Vrančić kojim je Prvić dobio kulturni sadržaj koji privlači turiste i posjetitelje, ali i hrvatsku Mikenu na Velikoj Mrdakovici, istaknuo je Pauk koji je na mjestu župana od 2007. godine.

zupanija

Turistička ponuda još uvijek je usredotočena na obalni pojas, a ulaganja u turističke kapacitete u zaleđu, koje ima veliki turistički potencijal, zasigurno će omogućiti razvoj novih oblika ruralnog turizma.

Uloženo je dosta u razvoj vinogradarstva i maslinarstva i time se direktno potiče razvoj Zagore, a isto tako intenzivno se radilo i radi na brendiranju proizvoda kao što su pršut, med i janjetina.

Aktualni župan je tako spomenuo Sajam agroturizma koji se održava u Skradinu, Festival pršuta u Drnišu te brojne druge manifestacije koje u fokusu imaju maslinare, medare i sirare.

– Dosta smo uložili u prometnu infrastrukutru i tu govorimo o iznosu od 330 milijuna kuna koliko je uloženo kroz sve ove godine u županijske i lokalne ceste. Cestovno je premrežena cijela županija, kategorizirano je 2450 kilometara biciklističke staze i kreirano 90 cikloturističkih ruta, kazao je župan Pauk.

U posljednjih dvadeset godina dosta je toga u Županiji napravljeni, ali naglašava da su u pripremi i brojni vrijedni projekti koji će obuhvatiti od otoka do Zagore i u fokusu imati ravnomjeran razvoj cijelog ovog područja.

zupanija1

zupanija2

Podsjetimo, prema Ustavu iz 1990. godine i kasnijem Zakonu o organizaciji vlasti i uprave naša je Županija utemeljena 15. travnja 1993. godine i tada se zvala Šibenska županija, a obuhvaćala je područje bivših općina Šibenik i Drniš. Nakon oslobodilačke vojnoredarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. godine oslobođen je cijeli teritorij Šibenske županije i stvoreni su uvjeti za priključenje našoj županiji njenog prirodnog geopolitičkog prostora nekadašnje Općine Knin, koja je bila u sastavu Zadarske županije. Novim Zakonom o teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske u veljači 1997. godine nastala je Šibensko-kninska županija . Njena županijska skupština konstituirana je 17. svibnja 1997. u Kninu i zato taj dan slavimo kao Dan Šibensko-kninske županije.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.