Via Dinarica najbolji novi planinarski put u svijetu i među 10 najljepših

U novouređenom posjetiteljskom centru Laškovica u Nacionalnom parku ‘Krka’ održan je proteklog vikenda regionalni skup vodećih partnera međunarodnog razvojnog programa Via Dinarica koji je drugog dana bio posvećen dionicima iz Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Via Dinarica je uzdužni put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim ljubiteljima aktivnog odmora. Proteže se od Slovenije do Albanije, pri čemu oko 40 posto puta vodi kroz Hrvatsku. U Hrvatskoj Via Dinarica ima ukupno 57 etapa, a obuhvaća šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode, dva stroga rezervata te brojne privlačne hrvatske krajolike. Respektabilni turistički magazin ‘Outdoor’ proglasio je Via Dinaricu najboljim novim planinarskim putom u svijetu, ‘Active Traveller’, ‘National Geographic’ i ‘Geo’ uvrstili su ga među 10 najljepših putova na svijetu, a put je kao jedna od najboljih novih destinacija u svijetu predstavljen i na brojnim turističkim portalima.

Via Dinarica 1

Dvodnevno događanje i prigodnu izložbu o Via Dinarici organizirala je Udruga Via Dinarica Croatia u suradnji s Javnom ustanovom ‘Nacionalni park Krka’, a uz potporu Ministarstva turizma. Na skupu su sudjelovali predstavnici Regionalne razvojne agencije Zeleni kras iz Slovenije, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i Udruženja Terra Dinarica iz Bosne i Hercegovine te predstavnici Šibensko-kninske županije, Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’, Javne ustanove ‘Nacionalni park Paklenica’, Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Stanice planinarskih vodiča Zadar, PD Belveder, HPK Sveti Mihovil te HGSS Stanice Šibenik.

Stručnim prezentacijama i izlaganjima razvojne potencijale i izazove Via Dinarice predstavili su Valentina Futač, Dorijan Klasnić i Milena Šijan. Dvodnevna regionalna radionica na temu strateškog razvoja planinskog turizma imala je za cilj povezivanje, razmjenu informacija i uključivanje dionika lokalnog razvoja kao i jačanje regionalne suradnje u čiju svrhu je osnovano regionalno koordinacijsko tijelo programa Via Dinarica u koje su uključeni Slovenija, Hrvatska te Bosna i Hercegovina. U okviru skupa organizirana je prigodna izložba o Via Dinarici u Hrvatskoj.

Program Via Dinarica u Hrvatskoj započeo je UNDP – Program Ujedinjenih naroda za razvoj, a aktivnosti projektnog tima nastavljaju se putem Udruge Via Dinarica Croatia, specijalizirane za održivi razvoj planinskog i ruralnog turizma te socijalno partnerstvo na području Dinarida. Program se provodi uz potporu Ministarstva turizma RH i vodeći je projekt razvoja planinskog turizma u Hrvatskoj. U program su, uz suradnju Hrvatske turističke zajednice te županijskih i lokalnih turističkih zajednica, Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica planinarskih vodiča, Hrvatske gospodarske komore i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima uključeni i brojni partneri – poduzetnici na prostoru Dinarida.

Jedan od temeljnih ciljeva Via Dinarice je promovirati lokalno gospodarstvo i time turistima približiti domaću hranu, smještaj i različite usluge. S tim ciljem protekle godine Via Dinarica predstavljena je izložbom i konferencijom u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a planinske ljepote Hrvatske također su putem Via Dinarice predstavljene na više prestižnih turističkih sajmova u inozemstvu. Regionalni partneri usredotočeni su na provođenje ciljanih razvojnih projekata budući da uz sve postojeće atrakcije i infrastrukturu, na trasi Via Dinarice postoje još brojne potrebe za ulaganjima kako bi se moglo osigurati sve što je potrebno za kvalitetno posjećivanje, a ujedno i razvoj planinskih i ruralnih prostora.

Via Dinaricu je u cijeloj dužini već prošlo nekoliko desetaka planinara iz razvijenih europskih zemalja i iz SAD-a i Kanade, a ovih dana bijelu liniju Via Dinarice prolaze hrvatski planinari Kristijan Karlušić i Ante Rosić. Nacionalni park „Krka“ nalazi se na plavoj i na bijeloj liniji Via Dinarice, pružajući jedinstvenu poveznicu priobalja i planinskog zaleđa. Via Dinarica posebno je značajna za razvoj turističkih potencijala Nacionalnog parka „Krka“ i šireg područja Šibensko-kninske županije upravo zato što rijeka Krka izvire neposredno ispod najviše hrvatske planine Dinare (1831 m), koja je dala naziv cijelome Dinarskome gorju i programu Via Dinarica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.