VIDEO Odsad svake minute možete provjeriti vrijeme na hrvatskoj ‘Himalaji’

Kijevo je dobilo suvremenu automatsku meteorološku postaju poznatog američkog proizvođača Davis weather instruments koja će u realnom vremenu mjeriti temperaturu, vlažnost, tlak zraka, smjer i brzinu vjetra te količinu oborina i izmjerene vrijednosti u prosjeku svake minute slati na internet, izvijestili su sa Šibenik Metea.

Uz postaju instalirana je i panoramska kamera Foscam koja je usmjerna na sjever sa prekrasnim pogledom na našu najvišu planinu – Dinaru.

– Ovo je 28 postaja u našem sustavu koja je financirana sredstvima Zaklade Adris u sklopu projekta ‘Razvoj Globe programa u školama Šibensko-kninske županije. Ovim projektom na širem kninskom području će se uz Kijevo instalirati i meteo sustav u Kninu, a uz postojeći u Golubiću učenici matične i područnih škola Domovinske zahvalnosti iz Knina u sklopu meteoroloških grupa i uz asistenciju profesora izmjerene vrijednosti će obrađivati i razmjenjivati u sklopu svjetske Globe mreže čime će se kod najmlađe populacije poticati interes za znanošću i širiti svijest o potrebi zaštite okoliša u vremenu sve očitijih promjena u klimi – priopćeno je iz šibenske udruge koja aktivno prati vrijeme kod nas i u svijetu.

Projekt je pripomogla i Općina Kijevo koja se spremno odazvala na poziv i osigurala svu potrebnu infrastrukturu i lokaciju za smještaj opreme koja će omogućiti kontinuirano prikupljanje meteoroloških podataka u svrhu izrade klimatske slike područja, podatke neophodne za još kvalitetniji rad javnih službi, medijsku zastupljenost i turističku revitalizaciju sjevera županije koji ima odlične potencijale za razvoj izletničkog i planinarskog turizma.

Podatke sa meteo postaje Kijevo smještene na nadmorskoj visini od 500 metara u realnom vremenu možete pratiti klikom na LINK, a pogled na našu ‘Himalaju’ možete pratiti OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.