VIDEO Treći najduži na svijetu: Čak 140 metara iznad Krke visit će most s prozirnim podom

Viseći pješački most na visini od 140 metara iznad rijeke Krke, koji će povezivati srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj, trebao bi biti izgrađen za otprilike tri godine i tada će biti drugi najdulji u Europi i treći u svijetu. Rečeno je to na današnjoj prezentaciji tog velikog projekta Nacionalnog parka Krka za koji još nije moguće znati cijenu jer će dvije godine biti potrebne za izradu idejnog i glavnog projekta te dobivanje svih potrebnih dozvola za izgradnju.

most krka3

 

– Same utvrde su udaljene oko 500 metara i obilaskom lokacija došli smo do osnovnog raspona mosta od 462 metra što se u razradi projekta može mijenjati za 10 metara više ili manje. Most je oblikovno visećeg tipa, takozvanog tibetanskog tipa jer se htjelo što manje vizualno utjecati na sam prostor uz otvorenost samoga mosta. Nosiva konstrukcija su čelična užad razapeta između ulaznih portala. Hodna površina je u idejnoj fazi bila zamišljena kao drvena, međutim vrlo vjerojatno će se mijenjati u neku providnu konstrukciju i to na samom dijelu iznad rijeke. Rokovi izgradnje još se ne mogu odrediti jer ni sam opseg radova još nije poznat, a i troškovnik će biti izrađen tek nakon završetka idejnog projekta. Ovo nam je prvi ovakav projekt, ujedno je to i prvi ovakav most u Hrvatskoj, no u timu imamo ljude s iskustvom u projektiranju cestovnih mostova i vijadukata u Hrvatskoj i Njemačkoj, kazao je Hrvoje Vukić, projektant konstrukcija na visećem mostu preko Krke iz projektnog ureda Blok.

vukić

Po posebnim uvjetima koje su projektanti dobili portali mosta gradit će se od čelika, a ne po prvotnom planu betonski, kako bi vizualno odstupali od samih utvrda. Zbog svjetlosnog onečišćenja most neće biti osvijetljen cijelom dužinom, već samo diskretno na ulaznim portalima. Prvi izračuni sigurnosti mosta rađeni su s pretpostavljenim, nestvarnim udarima vjetra od 600 kilometara na sat pri kojima bi pomak mosta bio samo 20 centimetara.

Viseći most preko Krke je visokovrijedan projekt koji će puno značiti za Općinu Promina.

– Most će nam dodati novi sadržaj i potencijal za razvoj Općine Promina. Prije nekoliko godina nismo imali ni jedan turistički ležaj, a nakon razvoja Nacionalnog parka Krka u gornjem toku, mi smo u pozitivnom razdoblju i u nekoliko godina stvoreno je stotinjak turističkih ležaja. U planu je novih 500 do 700 ležaja u tri turističke zone našeg prostornog plana. Sve se to i sekundarno odražava na ugostiteljsku djelatnost. Izgradili smo puno kilometara hodnih staza i obnavljaju se, uz nove sadržaje, zgrade koje su nekad bile područne škole, a sada su zapuštene, rekao je Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina.

most krka

I u Općini Kistanje kažu kako su u proteklih četiri-pet godina osjetili da su dio Nacionalnog parka Krka.

– Ovaj most povezat će obale Krke i omogućit će našem stanovništvu prihvat više turista te veće tržište za plasman vlastitih proizvoda. Naša budućnost i opstanak u tom kraju, po meni, vezani su isključivo za turizam i razvoj poljoprivredne proizvodnje u suradnji s turizmom, naglasio je Borislav Šarić, zamjenik načelnika Općine Kistanje.

 

Viseći most preko kanjona Krke za ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimira Šakića svojevrsna je kruna razvojnih projekata, odnosno izgradnje posjetiteljske infrastrukture.

– Sve je to dio našeg nastojanja da pomognemo održivi razvoj okolnih područja srednjeg i gornjeg toka Krke. Mislim da će upravo ovaj most predstavljati točku preokreta koja će prvenstveno u općinama Promina i Kistanje, ali i gravitirajućim Erveniku, Kninu i Drnišu, zadati jedan potpuno novi tempo razvoja. Most je element koji će značajno povećati atraktivnost tog prostora na način koji nikako neće ugroziti temeljni prirodni fenomen. On privlači goste u gornji tok Krke, ali ih ne približava samom kanjonu koji ćemo ostaviti zaštićenim, a kao novi posjetiteljski sadržaj bit će, svojom vizurom i pogledom na kanjon Krke, utvrde Nečven i Trošenj, iznimno značajan, obrazložio je Šakić.

Most kod Nečvena

most krka2 most krka4 šakić i vukić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.