VIDEO Turisti u šibenskom arhipelagu snimili najveću europsku zmiju kako se pokušava popeti na brod

Mađarski turisti snimili su najveću zmiju europsku zmiju koja pliva i pokušava se popeti na katamaran. Kako piše Morski.hr, snimka je nastala između otoka kakan i Velog Borovnjaka.

Stručnjak za gmazove, Andrej Simčić, objasnio je o kojoj se vrsti radi.

– Radi se o četveroprugom kravosasu. Ova zmija naraste oko dva i pol metra možda čak i malo preko i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. U proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali u glavnom se hrani glodavcima i zapravo je jako korisna. Sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost. Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi vani na kopno – pojasnio je.

Na području Hrvatske žive tri otrovnice, oštroglavi žutokrug, poskok i riđovka.

–  Ove su pak vrste ljutice, ali nijedna smtronosna za zdravog i odraslog čovjeka. Problem je ako ugrize čovjeka slabijeg imuniteta, stariju osobu ili dijete – zaključuje Simčić.

VIDEO Morski.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.