Raskošna ljepotica

VIDEO Želite li doživjeti nevjerojatnu snagu prirode, idealno je vrijeme da posjetite Krku

Ako ste idućih dana planirali posjetiti Nacionalni park Krka, planirali ste dobro, jer imat ćete priliku uživati u bajkovitim slapovima nabujalima od vode. Bilo da se to odnosi na raskošne stepenice Skradinskog buka, gusto namreškane Ogrlice Roškog slapa, visoki vodopad Manojlovca ili Bilušića buk s kojeg se prelijeva sav dotok Krke, bit ćete počašćeni raskošnom vodom koju su nam donijele kiše u studenome.

Najviši vodostaji rijeke Krke i jesu upravo u studenome i ožujku, a najniži u kolovozu. Vodni režim rijeke ovisi o mnogim faktorima, kao što su vrijeme, klima i količina oborina. Porječje Krke primi tijekom godine oko 1.250 milimetara oborina. Najviše kiše padne u zimskom razdoblju, dok su ljeta vrlo suha. Trenutni vodostaj na Skradinskom buku iznosi 202 centimetra, dok je rekordna vrijednost vodostaja zabilježena 7. prosinca 2005. godine kada je iznosila 223 centimetra.

Na vodostaj utječe i ukupan slijev rijeke Krke u kojem se uočavaju tri područja – planinsko, polja i zaravni. U Kninskom polju, u prva 4 km toka, rijeka Krka prima glavninu svojih pritoka. Prvi znatniji lijevi pritok je Kosovčica, a desni Orašnica. Nizvodno od ušća Orašnice, nakon što napusti Kninsko polje, s desne strane u Krku utječe njezina najizdašnija pritoka, Butišnica.

– Kao i uvijek uslijed obilnih kiša, ovo je područje pod pojačanim nadzorom. Službe u Javnoj ustanovi NP Krka u stalnom su kontaktu s djelatnicima na terenu i spremne za bilo kakve izvanredne prilike. Zato bezbrižno uživajte u veličanstvenoj snazi i nesputanosti prirode jer uskoro nam stiže prosinac koji će pročistiti zrak, izbistriti vodu i ogoliti drveće, a na zemlju spustiti počinak – poručuju iz NP Krka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.