Više od 30 tisuća mina i dalje se krije pod zemljom: Ove godine u županiji će biti razminiran tek 3,1 četvorni kilometar

Ukupno 17,9 četvornih kilometara teritorija Šibensko-kninske županije i dalje se nalazi pod minama, a ove godine, prema nacrtu Plana protuminskog djelovanja, planirano je razminiranje na području gradova Skradin i Drniš te općine Ružić.

– Uzevši u obzir prioritete gradova i općina zagađenih minama, nacrtom Plana protuminskog djelovanja za 2019. godinu koji je izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova predviđeno je smanjenje minski sumnjivog područja za 3,1 četvorni kilometar na području Šibensko-kninske županije – doznajemo od Marlene Floigl, pročelnice županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

Hrvatska se Konvencijom o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovu uništenju, poznatijom kao Ottawska konvencija, obvezala očistiti svoj teritorij od mina. Prvi je rok bio do ožujka 2009. godine, potom do ožujka 2019. godine, ali je Hrvatski centar za razminiranje tražio odgodu roka do 1. ožujka 2026. godine i to zbog nedostatka novca, osobito od 2010. do 2015. godine, u razdoblju financijske krize.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, država je na razminiranje potrošila 440 milijuna eura, a u periodu od 2015. do danas rastu financiranja iz fondova EU. Za razminiranje cijele Hrvatske do 2026. godine bit će nam potrebno još gotovo 460 milijuna eura. Iz državnog proračuna trebalo bi ići 240 milijuna eura, 100 milijuna eura iz fondova EU, a Hrvatske šume trebale bi sudjelovati s nešto manje od 50 milijuna eura.

Inače, od 2005. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda, 4. travnja diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, kako bi podsjetili globalnu zajednicu i pozvali sve države svijeta na zaustavljanje i zabranu korištenja mina i eksplozivnih ostataka iz rata.

Hrvatska se nalazi među zemljama svijeta u kojima još uvijek postoji opasnost od mina i eksplozivnih ostataka zaostalih iz Domovinskog rata, koje prijete lokalnom stanovništvu te usporavaju društveni i ekonomski razvoj. Prema posljednjim podacima MUP-a, ukupna površina minski sumnjivog prostora u Hrvatskoj proteže se na 351 četvorni kilometar, gdje se može naći 30.427 mina uz veliki broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Minski sumnjiva područja obilježena su sa 12.280 oznaka upozorenja na opasnosti od mina i eksplozivnih ostataka koja se nalaze na području Karlovačke, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske te Zadarske županije.

Hrvatski Crveni križ pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, s obzirom da se dolaskom proljeća povećava broj ljudi u prirodi. Stoga upozoravaju građane, posebice rizičnu skupinu među kojima su poljoprivrednici, lovci, ribolovci, gljivari, šumari, planinari, vatrogasci, terenski radnici i djeca, na pravilno i sigurno ponašanje u blizini minski sumnjivih površina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.