Visoko priznanje struke u Veneciji: Šibenska Tvrđava kulture najbolje obilježila Europski dan tvrđava

Javna ustanova ‘Tvrđava kulture’ najbolje je u rujnu ove godine obilježila Europski dan tvrđava za što je nagrađena na drugom Godišnjem kongresu i Generalnom sastanku Europske federacije povijesnih gradova – EFFORTS, koji se dva dana održava u Veneciji.

Podsjetimo, Federacija je inicirala obilježavanje Europskog dana tvrđava koje je kroz rujan ove godine održano na 70 lokacija u 11 europskih država, od slavnih Vaubanovih utvrda Francuske sve do dalekog Kaunasa u Litvi. Na šibenskim tvrđavama, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, između  20. i 22. rujna predstavljena je publikacija ‘Šibenik – Grad tvrđava’ koju je izdala Tvrđava kulture, otvorena je izložba ‘Arhitekti obrane: Profili autora šibenskih utvrđenja 16. i 17. stoljeća’, a na Tvrđavi Barone održane su edukativne radionice za djecu. Centralni dio programa bila je međunarodna konferencija Razvoj publike i upravljanje u kulturi: Novi koncepti za nove modele, koja je na Tvrđavi sv. Mihovila okupila preko 70 kulturnih djelatnika iz svih krajeva Hrvatske. U ta tri dana tvrđave je posjetilo preko dvije tisuće građana.

‘Iznimno mi je drago što smo osvojili ovu nagradu jer se radi o međunarodnom priznanju struke koja također na različite načine upravlja brojnim srodnim lokalitetima širom Europe. Potvrdilo se ono što je na nacionalnoj razini već poznato – da Tvrđava kulture itekako zna osmisliti i provesti odličan program. Veselimo se budućim aktivnostima u okviru EFFORTS organizacije’, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.

U Veneciji je usvojena i zajednička Deklaracija sa šest prijedloga za budućnost europske utvrđene baštine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.