Vlada dokapitalizrala stari TEF, Šibeniku pripalo dvije trećine novih Batižela. Konačan potpis u ponedjeljak

Vlada je danas na zatvorenoj sjednici prihvatila odluku o omjerima koje će vjerovnici imati u novoosnovanoj zajedničkoj tvrtci Batižele. Naime, povećan je temeljni kapital bivšeg TEF-a, a ukupan iznos dokapitalizacije je nešto više od 148 milijuna kuna od čega Grad Šibenik sudjeluje s oko 53 milijuna kuna, Republika Hrvatska s oko 67 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s oko 25 milijuna kuna i Hrvatske vode s oko dva milijuna kuna.

Nakon povećanja temeljnog kapitala društva Batižele, udio grada Šibenika će sa početnih 100 posto iznositi oko 68 posto, a novi udioničari će postati Republika Hrvatska sa oko 23 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s devet posto te Hrvatske vode s oko jedan posto.

– Ponosan sam što se približavamo cilju, a to je stavljanje u funkciju jednog od najatraktivnijih zemljišta na Jadranu koje će zasigurno označiti novu budućnost grada Šibenika. Isplatio se naš rad u proteklim godinama na rješavanju situacije koju smo zatekli oko TEF-a. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, a osobito angažmanu ministra državne imovine Gorana Marića u iznalasku rješenja ove složene problematike – rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Također, sporazum o uređenju međusobnih odnosa između Hrvatske i grada Šibenika pri provedbi Razvojnog plana ‘Batižele’ bit će potpisan u Šibeniku, i to u ponedjeljak.

Podsjetimo, država i Grad Šibenik već dvije godine rade na osnivanju zajedničkog društva u kojem su dugovi pretvoreni u dionice, a svi vjerovnici će se naplatiti prodajom vrijednog zemljišta.

Inače, prostor TEF-a u zapadnom dijelu Šibenika zemljište je površine od oko 274 tisuće četvornih metara na atraktivnoj lokaciji na sjevernom ulazu u Šibenik, neposredno uz more, a kako je Vlada pisala u svom obrazloženju, on predstavlja jedan od najvažnijih investicijskih potencijala cjelokupne istočne obale Jadrana i danas se smatra takozvanom brownfield lokacijom.

Sukladno GUP-u Grada Šibenika predviđena je prenamjena saniranog prostora u novu namjenu – mješovitu. Stoga je i gradonačelnik Burić u više navrata naglašavao kako tamo ne želi zatvoreni resort.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.