Vlažna fronta pred sobom gura topli zrak, a za sobom dovlači osjetno hladniji

Sa zapada nam se približava vlažna i nestabilna te svježija zračna masa u sklopu frontalnih sustava. Jedna takva linija vlažnog zraka pružila se od Skandinavije preko srednje Europe te zapadnog Sredozemlja pa sve to Afrike. Ispred te linije, odnosno fronte, nad naše krajeve i dalje pritječe vrlo topao i vruć ali i sve vlažniji zrak, dok iza fronte pristiže veća količina osjetno hladnijeg zraka koji će se preko naših krajeva preliti na prijelazu sa subote na nedjelju te tijekom nedjelje kada će posvuda osjetno osvježiti.

fronta0109

S početkom rujna ulazimo, dakle, u svježije razdoblje, do ponedjeljka uz povremenu kišu, ponegdje i obilnije pljuskove praćene grmljavinom, a moguće je i olujno nevrijeme. Jesen nam dolazi i to u velikom stilu, sa dugo očekivanom i obilnom kišom, ali treba naglasiti lokalnog karaktera. Naše područje, barem šibensko zaleđe nema visokih brda pa će se vjerovatno oborine preko nas premještati i biti izdašnije na južnim obroncima Svilaje, Dinare, Promine, Boraje, ili podno Kozjaka, Biokova i Velebita.

sahta2

Jutros je na šibenskom području umjereno oblačno i puše slab jugoistočnjak. U 6.00 sati u Šibeniku je temperatura zraka iznosila 23°C. U Rogoznici su 24 stupnja, u Pirovcu 22, u Vodicama i Skradinu 20, u Drnišu 16, a u Kninu 15°C.

Na srednjem će Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije najviša temperatura danas biti od 28 do 32°C, niža uglavnom na širem zadarskom području, gdje će već od jutra biti oblačnije, uz mjestimičnu kišu i grmljavinu. Kasnije se vjerojatnost nestabilnosti povećava posvuda, osobito u unutrašnjosti. Puhat će jugo, većinom slabo i umjereno.

Prema modelim prve kiše na našem području možemo očekivati već danas, u obliku slabih lokalnih pljuskova. Značajnije oborine u obliku pljuskova praćenih grmljavinom moguće su u drugom dijelu subote i u prvom dijelu nedjelje.

kisau8

Na cijelom će Jadranu vikend biti promjenljiv s povremenom kišom te lokalnim neverinima. U ponedjeljak smirivanje, no puhat će bura, ponegdje i jaka, te sjeverozapadnjak. Bure će na sjeveru biti već u nedjelju, kada će još prema jugu puhati jugozapadni i južni vjetar, a u subotu gotovo posvuda jugo.

detaljno0109

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.