Vodice privlače nove stanovnike, a iz Knina u dvije godine ‘pobjegao’ svaki deseti građanin

Nagibni vlak ponovo prometuje 030809

U migracijama stanovništva u protekle dvije godine od pet gradova u Šibensko-kninskoj županiji samo Vodice bilježe pozitivan trend doseljavanja. Iz Šibenika, Knina, Drniša i Skradina i dalje više stanovnika odlazi, nego što ih se naseljava u te gradove s tim da je Knin napustio skoro svaki deseti njegov građanin.

Po izvješću Državnog zavoda za statistiku, lani i preklani u Vodice je doselilo 595 novih stanovnika, među kojima 264 iz drugih županija i 142 iz inozemstva. U protekle dvije godine taj je grad napustilo 537 njegovih stanovnika i to čak 247 koji su otišli u inozemstvo.

Šibenik je 2015. i 2016. godine izgubio u migracijama 1891 stanovnika od kojih je polovina preselila u druge županije, a 416 Šibenčana otišlo je iz Hrvatske. U istom razdoblju u sjedište Šibensko-kninske županije doselilo je 1676 stanovnika, najviše iz drugih hrvatskih županija. U Šibeniku je novu adresu pronašlo i 236 doseljenika iz inozemstva.

Skradin je u dvije godine kroz migracije ‘u minusu’ za 126 stanovnika, a Drniš u omjeru iseljenih i doseljenih gubi 203 stanovnika.

U Kninu je stanje najdramatičnije jer je samo lani preklani taj grad napustilo skoro 10 posto, odnosno 1325 građana. Njih 468 iselilo je u druge županije, a više od 550 otišlo ih je izvan Hrvatske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.