Vraća nam se pravo ljeto s maestralom, ali ne prije vikenda

Arhiva

Nakon promjenljivog i u većini Hrvatske ne odviše toplog Dana državnosti, na Jadranu s burom, veća se promjena vremena ne očekuje ni danas. Uz promjenljivu naoblaku, ponegdje treba računati na kišu, posebice na istoku i jugu zemlje. Na šibenskom je području jutros vedro sa slabom burom. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Skradinu, Murteru i Pirovcu 20°C, u Šibeniku i Vodicama 19, u Kninu, Drnišu i Primoštenu 18°C.

Posljednjih dana lipnja te na samom početku srpnja slijedi povratak ljetne temperature. Pritom, uz obilje sunca, još uvijek diljem Hrvatske neće biti posve stabilno.

Jake bure, moguće na udare i olujne, bit će danas ponegdje uz obalu srednjeg Jadrana, a na otvorenome moru puhat će sjeverac i sjeverozapadnjak. Na sjeveru Dalmacije prevladavat će sunčano, a prema jugu oblačnije uz mogućnost za kišu. Najviša dnevna temperatura zraka na obali i otocima od 24 do 27 °C. Kao i prethodnih dana prevladavat će povoljan vremenski utjecaj. Mnogi će ljudi biti dobrog raspoloženja i primjerene koncentracije. Tegobe uzrokovane vremenom ne bi trebali imati ni kronični bolesnici.

U nastavku tjedna na Jadranu je kiša vjerojatnija na jugu, posebno na prijelazu od srijede na četvrtak. Od četvrtka okretanjem vjetra na sjeverozapadne smjerove ponovno će u Zagori doći do porasta dnevne naoblake i mogućnosti za lokalne poslijepodnevne pljuskove koji se mogu proširiti i do dijela obale, osobito na jugu županije. Sutra će još puhati bura, ponegdje jaka s olujnim udarima, u četvrtak će oslabiti te okrenuti na sjeverozapadni, zatim u petak, kada će prevladavati sunčano, i zapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će u porastu.

260618ši7dana

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima razdoblje prohladnog vremena trebalo bi završiti u danima vikenda kada će se jezgra hladnijeg zraka premjestiti istočnije od nas, a s visinskim strujama sve će više pritjecati topliji zrak s jugozapada kontinenta, pa će se uz okretanje vjetra na jugozapadnjak i maestral i temperature zraka vratiti u višegodišnje prosjeke, odnosno nakon prohladnih 15 do 25, u danima vikenda temperature zraka će se kretati od 20 do 28°C.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.